Svet

V Siriji več kot 6000 borcev iz držav Evropske unije

STA
13. 4. 2015, 13.14
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

V Siriji se v vrstah džihadističnih skupin bori najmanj 6000 borcev iz Evropske unije, je danes za francoski dnevnik Le Figaro povedala evropska komisarka za pravosodje Vera Jourova. Opozorila je, da je dejanska številka verjetno še višja, saj težko sledijo vsem tujim borcem v konfliktu v Siriji.

Reuters

"Na evropski ravni ocenjujemo, da je v Sirijo odšlo okoli 5000 do 6000 posameznikov," je dejala Jourova. Večinoma naj bi se pridruževali skupini Islamska država, ki je zasedla obsežna območja Sirije in Iraka ter razglasila kalifat.

Komisarka je poudarila, da se je EU po terorističnih napadih v Parizu in Koebenhavnu odločila, da "nas ne bo vodil strah". Vendar pa je za tiste, ki so že v džihadu v Siriji oz. za tiste, ki so se vrnili iz Sirije, morda že prepozno, da bi vplivali nanje, je dodala.

Zato želijo v Bruslju okrepiti predvsem preventivne ukrepe, da bi zajezili vztrajen dotok evropskih državljanov na bojišča v Siriji, s tem da bi skušali odgovoriti na številne vzroke, zaradi katerih se posamezniki pridružujejo džihadistom in ki presegajo zgolj verske dimenzije.

Ti vzroki segajo od "želje po avanturi do dolgočasja in nezadovoljstva s položajem v življenju oz. pomanjkanja priložnosti", je dejala komisarka ob navajanju britanske raziskave.

EU želi poleg tega okrepiti in predvsem pospešiti izmenjavo informacij med policijskimi silami in pravosodnimi organi držav članic ter izmenjavo obveščevalnih podatkov, je še povedala Joureva za Le Figaro.