Svet

Jean-Marie Le Pen ne bo kandidiral na regionalnih volitvah

STA
13. 4. 2015, 12.25
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

Ustanovitelj francoske desničarske stranke Nacionalna fronta (FN) Jean-Marie Le Pen je po sporu s hčerko in vodjo stranke Marine Le Pen danes sporočil, da ne bo kandidiral na regionalnih volitvah konec leta.

86-letni Le Pen si je nakopal srd hčere, ker je znova izjavil, da so bile nacistične plinske celice "zgodovinska podrobnost", in branil francoskega medvojnega voditelja, maršala Philippa Petaina, ki je kolaboriral z nacisti.

Marine je očetu očitala, da s tovrstnimi izjavami dela politični samomor, in napovedala, da ne bo podprla njegove kandidature na regionalnih volitvah.

Ustanovitelj in častni predsednik FN je po tednu dni prerekanj pred očmi javnosti očitno popustil. Za današnji Le Figaro je povedal, da ne bo kandidiral na regionalnih volitvah na jugovzhodu države, čeprav meni, da bi bil najboljši kandidat za FN.

Ob tem je sicer ustrelil še eno puščico proti hčerki, ki poskuša izboljšati ugled stranke in jo približati zmernejšim volivcem.

Na vprašanje novinarja Le Figaroja, kdo bi moral kandidirati namesto njega, je predlagal svojo vnukinjo, 25-letno Marion Marechal-Le Pen, vzhajajočo zvezdo stranke, ki velja za bolj konservativno od svoje tete Marine. "Če bo sprejela, bi po mojem mnenju vodila dobro listo. Ona je zagotovo najboljša, ne bom rekel, da za menoj, a je," je dodal.