Slovenija

Socialni demokrati razklani zaradi Vebra

Simon Rosc
9. 4. 2015, 06.45
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

Danes je dan D za ministra Janka Vebra, ki bo najverjetneje tudi ministrov zadnji dan službovanja domovini v stavbi obrambnega ministrstva. Zadnje tedne, odkar traja afera, povezana s prodajo Telekoma, se je poskušal svojega stolčka trdno okleniti, a očitno le ne dovolj. Prav tako pa bo znana zamenjava za plagiatorsko šolsko ministrico Klavdijo Markež.

STA

Zaradi afere Vebergate se je zatresla celotna koalicija. Govorilo se je celo o izstopu Socialnih demokratov iz vladne ekipe in špekuliralo, kdo bi namesto njih vstopil v vlado. A se je spet izkazalo, da se nobena juha ne poje tako vroča, kot se skuha. Koalicija bo nadaljevala svojo pot v trenutni politični sestavi, a bržkone brez Vebra. Ta bo pač moral prekiniti svojo vez z ministrskim stolčkom in se podati novim življenjskim ciljem naproti.

Razklani in neusklajeni

sta

Po informacijah, ki smo jih dobili od naših virov iz krogov SD, so se okoli Vebra že kmalu po začetku afere izoblikovala različna mnenja. Tudi zaradi tega je stranka po sprva izredno neomajni drži nekoliko klonila in Vebra počasi puščala samega v boju s predsednikom vlade. A stranka je kljub vsemu še vedno polna dvomljivcev, ki bi po eni strani Vebru radi stali ob strani, a se zavedajo resnosti situacije, ki jo lahko prinese takšno trmarjenje. Stranka SD tako po naših informacijah še včeraj dopoldne ni imela izbranega kandidata, ki bo zamenjal Vebra. Vse, kar je bilo vidnim članom stranke jasno, je to, da obrambnega resorja nedvomno ne bo prevzela nekdanja ministrica za obrambo Ljubica Jelušič. »Tako se je odločila sama. Kmalu po volitvah, ko je postajalo jasno, da bo SD dobila ta resor, ji je bil tudi ponujen, a ga je zavrnila,« je bil jasen naš vir. Stranka je tako še včeraj povsem razdeljena tavala v temi, ko se je odločala, koga posaditi na Vebrov stol.

Veber neodločen

Tudi Veber še včeraj o potezah, ki jih bo povlekel danes, ni bil povsem prepričan. Predvsem ga je begalo pravno mnenje, ki sta ga spisala Rajko Pirnat in Igor Kaučič, to je bilo polno če-jev, ki so poskrbeli, da so ostala odprta mnoga vprašanja. Veber je tako trdno prepričan, da ni deloval nezakonito, po drugi strani pa naj ne bi imel težav s tem, da se mu očita netransparentnost. Tudi včerajšnji Vebrov napad na Cerarja – očital mu je kršenje 366. člena kazenskega zakonika, ki določa, da se tistega, ki uniči obrambne naprave, obrambne objekte, položaje, orožje ali druga obrambna sredstva, jih napravi neuporabna ali kako drugače ovira ali opušča obrambne ukrepe države, kaznuje z zaporom od enega do desetih let – naj bi bil povsem solo akcija, nekakšen klic v sili obrambnega ministra Vebra. Ime novega ministra za obrambo bo tako znano danes, vsekakor pa bo moškega spola, še dodajajo naši viri.

sta

Ministrica Kustec Lipicer?

Danes pa bo znano tudi, kdo iz vrst SMC bo prevzel vodenje šolskega ministrstva, potem ko je Klavdija Markež zaradi plagiatorske magistrske naloge odstopila. Tukaj naj bi bili v nasprotju z SD v Cerarjevih vrstah precej bolj enotni in naj bi se, verjetno tudi zaradi preteklih slabih izkušenj, odločili za preverjen kader. Po neuradnih informacijah bo nova šolska ministrica postala vodja poslanske skupine SMC Simona Kustec Lipicer.

Še pred nekaj dnevi se je govorilo tudi o zamenjavi resorjev, torej da bi SMC prevzela obrambni resor, SD pa bi v tem primeru pripadlo šolsko ministrstvo. Tako naj bi si želela stara garnitura SD, a so te upe hitro potlačili. Danes bo torej postal jasen razplet predolgo trajajoče in preveč pompozne Vebrove afere.