Slovenija

Slovenija mora nadaljevati pot, začeto pred 25 leti

sta/mv
8. 4. 2015, 16.15
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

V vodstvu SLS so prepričani, da mora Slovenija nadaljevati tisto, kar je začela pred 25 leti. Še pred tem pa si moramo "prenehati zatiskati oči, prevzeti odgovornost za zastali razvoj demokratizacije v prvem obdobju po osamosvojitvi in čim prej ponovno najti svojo smer", je v sporočilu za javnost zapisal podpredsednik SLS Primož Jelševar.

Arhiv Svet24

Po prepričanju Jelševarja so bile prve demokratične volitve, katerih 25. obletnico praznujemo danes, eden od ključnih korakov k demokratizaciji Slovenije. A ob tem opozarja, da to ni bil zadnji korak in da se moramo zdaj odločiti za naslednjega. "Šele prava demokracija bo tista, ki bo Slovencem ponudila pravo prihodnost," pravi.

Pravo demokracijo bomo po navedbah Jelševarja spoznali po tem, "da se bodo na političnem prizorišču med seboj začeli kresati dobri predlogi, rezultati pa bodo otipljivi: boljša kakovost življenja, nova delovna mesta, bolj cenjeno delo in večja prepoznavnost Slovenije v svetu".

Po oceni Jelševarja namreč demokracija, kot jo poznamo sedaj, "žal deluje tako, da se v zaodrju političnega dogajanja namesto dobrih idej krešejo osebni interesi različnih političnih akterjev". Takšno politično dogajanje pa po njegovem prepričanju Slovencem ne prinaša boljšega življenja.

Po oceni podpredsednika SLS se danes vse preveč energije porablja za ohranjanje statusa quo. "To moramo preseči in iti naprej, nadaljevati moramo, kar smo začeli, da bomo čez 25 let pogledali nazaj na današnji dan ponosni na lastne dosežke," "je še opozoril.

SLS je sicer naslednica Slovenske kmečke zveze, ki je na prvih demokratičnih volitvah leta 1990 dobila 12,6 odstotka glasov.