Slovenija

Erjavca skrbi Veber, Cerar pa pravi, da bo vse v redu

STA / T.C.
8. 4. 2015, 12.36
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

Ravnanje ministra Janka Vebra, ki premierja Mira Cerarja opozarja na izpodkopavanje obrambnih ukrepov in omenja možnost kazenske ovadbe, lahko po mnenju predsednika DeSUS Karla Erjavca pretrese koalicijo. Cerar Vebrovih izjav ne povezuje s stanjem v koaliciji. Bi pa bil problem, če bi se za takšna stališča postavil SD, pravi, a meni, da se ne bo.

STA

Kot je dejal Erjavec, Veber trmasto vztraja in išče instrumente direktno proti predsedniku vlade oz. gre za napad na institucijo predsednika vlade, ki ima sicer pravico razrešiti ministra.

"Gre za to, da se situacija s to napovedjo glede kazenske ovadbe zaostruje in bo očitno Veber šel do konca in ne bo odstopil, pač pa bo prišlo do njegove razrešitve," ugotavlja Erjavec.

Te Vebrove poteze, še posebej, če jih bo nadaljeval, bodo po njegovih besedah škodovale koaliciji oz. lahko resno pretresejo koalicijo in vplivajo na položaj SD v njej. "Predsednik vlade najbrž tudi pričakuje, da so mu partnerji v koaliciji lojalni," je še dodal Erjavec.

arhiv Svet24

Ob tem je opozoril, da se bo Veber po najverjetnejši razrešitvi najbrž vrnil v poslanske klopi, zato bi njegovo sedanje ravnanje vplivalo na delovanje koalicije tudi pozneje.

Predsednik vlade Miro Cerar pravi, da zadnje Vebrove izjave, pa tudi nekaterih drugih, ne povezuje s stanjem v koaliciji. S predsednikom SD Dejanom Židanom in tudi Erjavcem te dni normalno komunicira in tudi vnaprej bo poskušal to do neke mere ločeno obravnavati.

"Če pa bi se SD postavila za takšna stališča, jih tudi sama začela zastopati, potem bi to bil seveda problem. A mislim, da ga ne bo," je dejal v izjavi ob robu kluba poslovnih žensk Deloitte Slovenija.

Cerar ocenjuje, da je šel Veber v prizadevanju, da pojasni svoja stališča, predaleč in da je očitno, da je to že kontraproduktivno. Če bo treba, se bo natančneje odzval, a meni, da so Vebrove izjave tako absurdne, da niti ni potreben poseben komentar.

Pri tem je premier še zagotovil, da ni opustil nobenih dejanj, ki bi lahko vodile v oslabitev obrambne sposobnosti države. "To je popolnoma absurdna trditev," je poudaril in navedel, da je tudi dokumentirano, da je ministra Vebra celo spodbujal k temu, da pripravi to dokumentacijo glede učinkov privatizacije Telekoma na obrambno sposobnost države.

PopTv

Vendar pa, kot je dodal, ni nikoli vedel in izvedel, da bo za to uporabljal obveščevalno-varnostno službo ministrstva za obrambo in takšne metode, kot jih je, torej nedopustne, nezakonite, sporne.

Poslanci DeSUS se bodo po Erjavčevih besedah tik pred začetkom četrtkove izredne seje DZ, na kateri bodo obravnavali predlog za razrešitev, vnovič sestali in se odločili glede glasovanja. Kot pravi Erjavec, se bo namreč do takrat verjetno še marsikaj dogajalo, predvsem medsebojni pogovori predsednikov strank.

Ker so v DeSUS prejšnji teden napovedali, da predloga Vebrove razrešitve ne bodo podprli, saj da je bil ministrov namen korekten, čeprav se je zadeve nerodno lotil, Erjavec že vnaprej na morebitne očitke, da DeSUS vsak dan spreminja mnenje, odgovarja, da se vsak dan spreminjajo tudi okoliščine.

Veber je v torek novinarjem pojasnil, da je Cerarja opozoril na izpodkopavanje obrambnih ukrepov v skladu s 366. členom kazenskega zakonika. Dejal je tudi, da skupina strokovnjakov razmišlja o kazenski ovadbi zoper Cerarja. V SD so v torek pojasnili, da z zadevo niso seznanjeni, danes pa je ne komentirajo.

STA