Slovenija

Banane, aronija in goji jagode na Vipavskem

Polona Krušec
30. 3. 2015, 21.34
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

Vipavski kmetje se bodo poskušali z nenavadno inovacijo prilagoditi zaostrenim razmeram v kmetijstvu.

Občina Ajdovščina, ki se zaveda težkih časov za kmete, spodbuja razvoj podeželja in turizma in vlaga v zanimiv projekt, ki je zaživel na Brjah. Gre za učni center za izobraževanje, predelavo in trženje kmetijskih pridelkov. V tamkajšnji stari šoli so namreč predelali prostore za ta namen, v njih bo tudi nekaj opreme za sušenje sadja in predelavo sadežev v marmelade, sokove in druge dobrote. En manjši prostor bo namenjen tudi trgovini, v kateri bodo slastni izdelki naprodaj.

Kar 400.000 evrov je občina vložila v ta projekt, je pa polovico denarja uspešno pridobila iz Evropskega kmetijskega sklada. Zanimanje slušateljev, ki so že poslušali prvo predavanje o tehnologiji predelave sadja, sta pomagala realizirati Biotehniška fakulteta in njihov dr. Rajko Vidrih.

Kot je za medije že pojasnil direktor ajdovske občinske uprave Janez Furlan, je glavni namen centra izobraževalni. Želijo si, da kmetje ne bi ostali samo pridelovalci sadja, ampak tudi predelovalci in bi torej njihovo dejavnost razširili v predelavo. Tako bi nastale marmelade, sokovi in drugi izdelki. Dodal je še, da bodo v sodelovanju s službo Kmetijsko gozdarskega zavoda Nova Gorica začeli uvajati kontrolne nasade, kar pomeni, da bi v vipavskem okolju poskusili gojiti nekaj tujih sort sadja, zelenjave in drugih pridelkov.

Tudi tu se namreč za kmeta Vipavske doline lahko pojavi priložnost za krepitev ali širitev dejavnosti. Tako bo na poljih pod hitro cesto skozi dolino nastal nasad z enoletnicami, kot so različne buče, afriška kumara, sladki krompir, v trajnem nasadu pa bo mogoče najti tudi še kaj bolj eksotičnega za naše kraje; banane, goji jagode, aronijo, žižulo. Te sadeže bi potem lahko kombinirali v zanimive tržne kombinacije, kot so breskova in bananina marmelada in sokovi eksotičnih okusov iz Vipavske.