Slovenija

Dobrodelnih 1100 kilometrov

M. B.-J.
30. 3. 2015, 21.05
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

Tonija Perušiča z Butoraja pri Črnomlju pozna veliko ljudi, ki so kakorkoli povezani z maratoni oziroma ultramaratoni. Perušič, ki je član Športnega društva Butoraj, ima za seboj 15 let rekreativne kariere v tekaških maratonih in ultramaratonih. Pravzaprav je zadnji maraton odtekel leta 2010, od takrat pa teče le še ultramaratone.

M. B.-J.

Čeprav je Toni star že 52 let, se je odločil, da bo za vsako leto svoje tekaške kariere pretekel en dan ob slovenski meji. Tovrstni tek je sicer načrtoval že lani, načrt pa uresničuje prav zdaj. V soboto, 28. marca, se je tako s skupino podpornikov podal na pot izpred črnomaljskega gradu. Kot je dejal, se je tako odločil zato, ker je prepričan, da je sposoben odteči pot okrog Slovenije, a tudi zato, ker ima bolnega starejšega brata.

Tek je namreč dobrodelen, poimenoval pa ga je 15 za 15 za Sonček za Slovenijo in naprej. Med tekom lahko pošljete SMS-sporočilo na telefonsko številko 1919 SONCEK ali SONCEK5. Denar, ki se bo zbral na ta način, bo namenjen plačilu počitnic za otroke in mladostnike s cerebralno paralizo.

M. B.-J.

Znak za start je dal Mirjan Kulovec, predsednik uprave podjetja Kolpa iz Rosalnic pri Metliki, ki je generalni pokrovitelj teka. Kot je dejal Kulovec, niti za trenutek ni pomišljal, ko je se Perušič obrnil nanj za pomoč, da ne bi podprl njegove plemenite geste. Perušič bo tek končal v soboto, 11. aprila, prav tako v Črnomlju. Pretekel bo 1100 kilometrov, v povprečju torej 73 kilometrov na dan. Pot, ki si jo je začrtal, bo, kot rečeno, vodila ob slovenski meji, in sicer iz Črnomlja proti Vinici, Staremu trgu, Osilnici, Knežaku, Kopru, Divači, Novi Gorici, prek Vršiča do Tržiča, Radelj ob Dravi in Maribora do Hodoša, Lendave, Ormoža, Podčetrtka, Novega mesta, Metlike in nazaj v Črnomelj. Na posameznih delih trase se mu bodo pridružili tudi drugi tekači.

M. B.-J.

Perušič, ki je dosegel že vrsto uspehov na ultramaratonih, za letošnje leto načrtuje še nekaj tekaških podvigov.

M. B.-J.