Svet

Države weimarskega trikotnika za krepitev evropske dimenzije Nata

STA/M.J.
30. 3. 2015, 20.52
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

Države weimarskega trikotnika - Francija, Nemčija in Poljska - želijo postati motor skupine varnostne in obrambne politike, izhaja iz danes oblikovanega skupnega pisma visoki zunanjepolitični predstavnici EU Federici Mogherini. Pismo so podpisali obrambni ministri vseh treh držav, kmalu pa naj bi se jim pridružili tudi zunanji ministri.

Arhiv Svet24

Kot poroča nemška tiskovna agencija dpa, so se nemška obrambna ministrica Ursula von der Leyen, njen francoski kolega Jean-Yves Le Drian in poljski obrambni minister Tomasz Siemoniaka v bližini nemškega Potsdama med drugim zavzeli, da bi bojne enote EU kot prve poslali na krizna žarišča.

Nemška obrambna ministrica je ob tem poudarila, da njihova prizadevanja niso v nasprotju z zvezo Nato. Po njenih besedah gre bolj za krepitev evropskega stebra znotraj zveze Nato.

Bojne enote EU, ki štejejo najmanj 1500 vojakov, obstajajo od leta 2007, a zaradi različnih zunanjepolitičnih interesov držav članic EU še niso nikoli sodelovale v kaki operaciji. Hkrati različne članice EU zagotavljajo pripadnike z zelo različnimi vojaškimi sposobnostmi.

Weimarski trikotnik je bil vzpostavljen leta 1991 kot mehanizem za tesnejše sodelovanje med Parizom, Berlinom in Varšavo.