Slovenija

S smučarsko sezono se da služiti

Gabrijel Toplak
30. 3. 2015, 20.30
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

V podjetju Marprom, ki je prevzelo v upravljanje žičniške naprave in mu z 31. marcem poteče najemna pogodba, so ponosni na opravljeno delo. Po nižjih cenah bodo smučarjem na Arehu omogočili smučanje v času velikonočnih praznikov in denar namenili v humanitarne namene.

STA

Vse višje temperature bodo hitro povzročile zaključek smučarske sezone tudi na Mariborskem Pohorju.

A te se bodo z veseljem spominjali, pravi Bernard Majhenič, direktor mariborskega javnega podjetja Marprom, ki je po propadu Športnega centra Pohorje prevzelo upravljanje žičniškega sistema na Pohorju. »Sprva res ni kazalo tako, vendar bomo po radodarni zimi uspeli sezono zaključiti celo s pozitivnimi številkami,« poudarja Majhenič. Najemna pogodba za žičniške naprave se Marpromu izteče sicer konec tega meseca, kot tudi veljavnost sezonskih smučarskih vozovnic, s tem pa bodo uradno zaključili smučarsko sezono. »Smučarjem smo omogočili 104 smučarske dneve in v tem času prepeljali 137.000 smučarjev. Namesto načrtovanih 1,3 milijona evrov smo ustvarili prihodke v višini dveh milijonov evrov. Ustvarili smo okoli 120.000 evrov dobička,« je razložil Majhenič. A vseeno bodo smučarsko sezono za kakšen teden podaljšali na 1250 metrov visokem Arehu, kjer je za zdaj še dovolj snega; v času velikonočnih praznikov bo mogoče na Pohorju še zadnjič smučati po nižjih cenah, denar pa bodo namenili v humanitarne namene.

Prodali 2113 sezonskih vozovnic

Za vodstvo Marproma je uspeh še toliko večji, ker so žičniške naprave relativno pozno prevzeli v upravljanje. Skupaj so prodali 2113 sezonskih vozovnic in obenem so ponosni, da jim je uspelo pripraviti progo za Zlato lisico ter po osmih letih tudi državno prvenstvo v alpskem smučanju in dve tekmi FIS. Kot še pravi Majhenič, so nekoliko razočarani nad neodzivnostjo turističnih ponudnikov na njihove prošnje po finančnem sodelovanju pri zagonu naprav, izjema so bile le Terme Maribor, ki upravljajo s hotelskimi zmogljivostmi. In ker jim 31. marca poteče najemna pogodba za žičniške naprave, so zainteresirani tudi za desetletni najem žičniških naprav. »Trenutno smo tik pred dogovorom, da najemno pogodbo podaljšamo še vsaj za dva meseca, vendar bo pri tem zadnjo besedo imela mariborska občina,« je dejal prvi mož javnega avtobusnega prevoznika.

STA

Če bo prišlo do dogovora za daljši najem, bi po Majheničevih besedah najeli milijon evrov kredita, kolikor bi potrebovali za vzdrževalna dela in investicije. In če se že pripravljajo na poletno sezono, je bilo v letošnjo smučarsko sezono neposredno pri njih ali prek zunanjih izvajalcev vključenih 128 ljudi, od tega 48 iz Marproma in osem na hčerinski Marturi. Čim več teh ljudi bodo skušali obdržati tudi po sezoni, a se jim bodo morali zahvaliti za sodelovanje, če ne bo sklenitve nove pogodbe, medtem ko so za zunanje izvajalce porabili okoli 450.000 evrov.