Slovenija

Premier je jasno povedal, da je odločitev o Vebru nestrankarska

STA/M.J.
30. 3. 2015, 20.50
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

V kabinetu predsednika vlade Mira Cerarja so v odzivu na poziv SD, naj Cerar spoštuje koalicijsko pogodbo, spomnili na Cerarjeve besede, da je njegova odločitev glede obrambnega ministra Janka Vebra nestrankarska.

sta
Miro Cerar

"Gre za službo, ki pri svojem delovanju terja upoštevanje skrajnih restriktivnih meril. Spoštovanje in izvajanje tovrstnih okvirov pa ne sme dopuščati kančka dvoma v strokovnost in zakonitost delovanja obveščevalno-varnostne službe. Vse ostalo na tem mestu je odmik od vzpostavljenih standardov zahodnih demokracij," so v odzivu za STA spomnili v Cerarjevem kabinetu.

Kolegij predsednika SD je sicer soglasno podprl ministra Janka Vebra pri njegovi odločitvi, da ne odstopi. Premierja Cerarja pa pozivajo k spoštovanju koalicijskega sporazuma, ki predvideva, da premier ministra, ki ne ravna pravilno, najprej opozori. "Edino tako je možno državo varovati pred politično krizo," meni prvak SD Dejan Židan.

Cerar je namreč danes sporočil, da Veber ne uživa več njegovega zaupanja, in ocenil, da ne more več opravljati ministrske funkcije, saj je pri tem, ko je Obveščevalno-varnostni službi ministrstva za obrambo naročil analizo posledic prodaje Telekoma, ravnal netransparentno. Premier pričakuje, da bo Veber sam odstopil do torka, sicer bo predlagal njegovo razrešitev.

Kako bo ravnala SD naprej, je za zdaj neznanka. Predsedstvo SD bo o nastalem položaju odločalo v sredo.