Slovenija

Začeli z zbiranjem podpisov

Črt Kaker
5. 3. 2015, 17.32
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

Slovenija je v torek postala 21. država na svetu, ki je popolnoma izenačila pravice homoseksualnih in heteroseksualnih parov. To gre nasprotnikom izenačitve pravic v nos in že zbirajo podpise za referendum.

Nikola Miljković/m24

Po burni sedemurni razpravi, v kateri ni manjkalo hudih obtožb in žaljivih komentarjev, so poslanci v torek zvečer z 51 glasovi za in 28 proti sprejeli novelo zakona o zakonski zvezi in družinskih razmerjih. S tem so poslanci po skoraj treh desetletjih odpravili diskriminacijo istospolnih parov in našo malo deželo postavili ob bok dvajsetim ostalih državam v svetu, ki so pred tem že izenačile heteroseksualne in homoseksualne zveze.

Sprememba prej omenjenega zakona namreč pomeni, da se bodo pari istega spola lahko poročali, s tem pa jim pripadajo enake pravice in dolžnosti kot raznospolnim parom. Prav tako nova ureditev izenačuje pravice vseh parov, ki danes že živijo v zunajzakonski skupnosti.

Sprejem novele je naletel na pozitiven odziv po vsem svetu, ena nekdaj najboljših teniških igralk na svetu Martina Navratilova je na twitterju zapisala: »Dobro opravljeno, Slovenija. Vaša država mi je bila všeč že, ko sem jo obiskovala in igrala v Portorožu.«

Twitter

Spremembe na področju zakonodaje, ki ureja istospolne pare, so bile po mnenju poznavalcev razmer nujne. Ustavno sodišče je namreč že leta 2009 in 2013, ko je presojalo ureditev dedovanja, namreč presodilo, da gre pri »različni obravnavi istospolne zunajzakonske skupnosti in raznospolno usmerjenih oseb, živečih v dalj časa trajajoči življenjski skupnosti, za diskriminacijo na podlagi spolne usmerjenosti«.

A čeprav se je z novelo končno uredil status nekaj deset tisoč državljanov Slovenije, nasprotniki izenačitve pravic istospolnih napovedujejo boj do konca. Že v torek, ko je državni zbor sprejemal novelo zakona, se je pred državnim zborom zbralo dobrih dva tisoč nasprotnikov, ki so se udeležili shoda koalicije Za otroke gre! Poudarjali so, da bo zaradi redefinicije zakonske zveze Slovenstvo izumrlo, da dva, ki sta nezmožna reprodukcije, ne moreta biti v zakonski skupnosti, in podobno.

Na shodu smo ujeli tudi Aleša Primca, enega od organizatorjev shoda in ostrega nasprotnika izenačitve pravic, ki je na vprašanje, kaj bodo storili po sprejetju zakona, odgovoril le: »Otom-potom.« A že včeraj so nasprotniki zakona, ki končuje diskriminacijo istospolnih v Sloveniji, začeli zbirati podpise za razpis referenduma. Sovodja koalicije Za otroke gre! Metka Zevnik je dejala, da so poslanci državnega zbora sprejeli zakon po skrajšanem postopku in s tem izpustili ljudstvo, predvsem starše in stare starše, iz postopka soodločanja.

Arsen Perić/m24

Alešu Primcu iz Civilne iniciative za družino in pravice (sedež omenjene iniciative je na naslovu župnije Vič) je leta 2012 na referendumu že uspelo zrušiti družinski zakonik. A tokrat bo veliko težje. Državni zbor je leta 2013 sprejel spremembo ustave in v najvišji pravni akt zapisal določilo, da o zakonih, ki odpravljajo protiustavnost na področju človekovih pravic in temeljnih svoboščin ali drugo protiustavnost, ni dopustno glasovati na referendumu. Lahko pa se zgodi, da bo ustavno sodišče znova dovolilo, da bo večina odločala o pravicah manjšine.

A tudi če bo in bodo pobudniki uspeli ter bo ustavno sodišče referendum dovolilo, jih čaka nova velika ovira. Zaradi prej omenjene zakonske spremembe bo referendum padel le, če bo proti glasovalo 20 odstotkov vseh volilnih upravičencev, kar pomeni nekaj več kot 343 tisoč volivcev.