Slovenija

V Slovenijo prihaja nov veleposlanik Črne gore

sta/ mv
5. 3. 2015, 16.22
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

Slovenija je dala soglasje za imenovanje novega veleposlanika Črne gore v Sloveniji, so potrdili na zunanjem ministrstvu. Kot je v sredo poročalo Delo, gre za nekdanjega poslanca in župana Podgorice Miomirja Mugošo, ki naj bi bil povezan z več aferami iz časa vodenja črnogorske prestolnice in tudi z napadom na novinarja.

Incident sega v poletje leta 2009, ko je kot podgoriški župan s sinom Miljanom, takrat zaposlenim na črnogorskem veleposlaništvu v ZDA, in svojim voznikom napadel urednika časnika Vijesti in fotoreporterja, ki sta fotografirala njegov napačno parkiran avtomobil. Miljan Mugoša naj bi uredniku časnika grozil celo s pištolo. Tožilstvo sicer podlage za sprožitev kazenskega postopka proti tedanjemu županu ni našlo.

Afere za časa županovanja

Delo je poleg tega izpostavilo še več afer iz časa njegovega županovanja. Koalicijska stranka SDP je med drugim od tožilstva zahtevala, da preišče njegovo odločitev, da je občinsko zemljo prodal za 2,5 namesto 13 milijonov evrov. Po poročanju medijev, ki jih povzema Delo, poleg tega med drugim ni želel razkriti, komu vse je dodelil mestna stanovanja. Delo se ob tem tudi sprašuje, zakaj je Slovenija dala soglasje za njegovo imenovanje. Kot so za STA sporočili z MZZ, zakon o zunanjih zadevah v 59. členu določa, "da soglasje za imenovanje vodje diplomatskega predstavništva tuje države, razen za odpravnika poslov, daje predsednik Republike Slovenije po pridobitvi mnenja ministrstva za zunanje zadeve, ki o izdanem soglasju obvesti tujo državo".  Uradno obvestilo o podeljenem agremaju za novega veleposlanika Črne gore v Sloveniji je bilo na veleposlaništvo Črne gore v Ljubljani poslano 4. februarja, so pojasnili. Datum predaje poverilnih pisem še ni znan, saj MZZ uradnega obvestila o prihodu novega veleposlanika še ni prejelo; trenutno Črno goro v Sloveniji še vedno predstavlja veleposlanik Ivan Milić. V uradu predsednika republike so pojasnili, da je predsednik Borut Pahor izdal agrema za imenovanje novega veleposlanika Črne gore na podlagi razpoložljivih informacij. Kot so medtem še dodali na MZZ, je zavrnitev izdaje agremaja v mednarodnih odnosih zelo redek pojav, za katerega morajo obstajati resni in utemeljeni razlogi, ki sicer niso normativno določeni.