Slovenija

Evro je ponorel ob Draghijevem govoru

STA/G.G.
5. 3. 2015, 15.04
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

Evropska centralna banka (ECB) bo začela obveznice držav in nekaterih drugih institucij v okviru programa t. i. kvantitativnega sproščanja kupovati 9. marca, je po zasedanju sveta banke v Nikoziji danes napovedal predsednik ECB Mario Draghi. Kot pravi, so pozitivni učinki januarja napovedanega ukrepa že vidni.

Reuters

Svet ECB je v strahu pred zdrsom območja evra v deflacijsko spiralo in zaradi šibke gospodarske rasti januarja sprejel zgodovinsko odločitev o programu t. i. kvantitativnega sproščanja. Takrat so napovedali, da ga bodo zagnali marca, a podrobnosti o tem, kdaj točno bo prišlo do prvih nakupov obveznic, niso bile znane.

Danes je Draghi razkril, da bodo začeli obveznice na sekundarnem trgu kupovati 9. marca. Do septembra 2016 bodo mesečno odkupili za 60 milijard evrov obveznic, vsekakor pa naj bi to počeli do takrat, dokler ne bo videti vzdržne ravni inflacije pri cilju, ki si ga je zastavila ECB. To je inflacija blizu, a nekoliko pod dvema odstotkoma, je spomnil Draghi.

Italijan sicer že vidi pozitivne učinke januarske odločitve o kvantitativnem sproščanju. Pogoji na finančnih trgih so se izboljšali, zadolževanje za podjetja in gospodinjstva se je pocenilo, kreditna dinamika pa se krepi, je dejal.