Slovenija

Klofuta slabi banki

Simon Rosc
5. 3. 2015, 16.47
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

Morda bo marsikdo rekel, da je bilo to pričakovati. Kakorkoli, računsko sodišče je ugotovilo številne nepravilnosti pri poslovanju Družbe za upravljanje terjatev bank (DUTB). Seznam nepravilnosti je dolg in zelo konkretno obravnava kršitve, med njimi tudi za astronomskih, skoraj 1,3 milijona evrov nepravilno oddanih javnih naročil. Na številne kršitve so se odzvali tudi v DUTB.

sta

»DUTB je v letu 2013 poslovala neučinkovito in negospodarno, o pravilnosti poslovanja v letu 2013 pa ji je računsko sodišče izreklo negativno mnenje,« je zapisano v poročilu računskega sodišča. Celoten dokument je sicer zelo zajeten, kar glede na napake, na katere opozarja, niti ni čudno. Ker je nepravilnosti veliko, bomo izpostavili samo tiste, ki izstopajo v celotnem poročilu, dolgem več kot 300 strani.

Računsko sodišče je na primer zmotilo, da DUTB ni oblikovala sklada za stabilnost bank, kot to določa zakon, ni zagotavljala obračunavanja prejemkov članov upravnega odbora DUTB v skladu s politiko prejemkov DUTB, ni sprejela sistemizacije delovnih mest, kljub temu da je zaposlovala več kot 10 oseb. V nasprotju s predpisi, ki urejajo gospodarske družbe in delovna razmerja, je z osebo, ki ni bila član upravnega odbora DUTB, sklenila pogodbo o zaposlitvi za poslovodne osebe, zato je bil tej osebi izplačan znesek 21.533 evrov bruto, kar je dvakrat več kot znašajo nadomestila predsedniku uprave NLB ali NKBM. Z dvema svetovalnima družbama, kadrovsko agencijo in odvetniško pisarno ter turistično agencijo je sklenila pogodbe brez izvedbe postopkov javnega naročanja, čeprav vse naročene storitve ne predstavljajo izjeme od pravil javnega naročanja po zakonu, zato je bilo najmanj v vrednosti 1.295.459 evrov javnih naročil oddanih nepravilno.

DUTB ni preverila, ali je bila sklenitev pogodbe z eno od svetovalnih družb stroškovno učinkovitejša od zaposlitve direktorja na področju upravljanja terjatev, zato je predstavnik te svetovalne družbe prejemal mesečno plačilo v znesku 24.800 evrov, kar predstavlja 95 odstotkov skupne vrednosti bruto plač treh vršilcev dolžnosti izvršnih direktorjev. DUTB je sklenila pogodbo z zunanjim izvajalcem za razvoj komunikacijske strategije, pri čemer ni upoštevala, da ima že zaposleno svetovalko za področje komunikacij. Neizvršnim direktorjem so v letu 2013 na podlagi pogodb o poslovodenju kljub manjši odgovornosti in obsegu dela pripadali prejemki, ki so za 17 odstotkov presegali prejemke vršilcev dolžnosti izvršnih direktorjev. Žal pa to še zdaleč ni vse, kar je ugotovilo računsko sodišče.

Revizorji zdaj čakajo na odzivna poročila vlade, ministrstva za finance in DUTB. Vlada je o delovanju DUTB že pripravila nabor ukrepov, o katerih naj bi odločali še ta teden. Po naših neuradnih informacijah pa naj bi bile med predlogi tudi zamenjave nekaterih neizvršnih direktorjev in nižanje prejemkov vodilnih.

»Moram premisliti o morebitni spremembi višine plače. Tudi jaz imam doma svojo 'vlado'.« Torbjörn Manson

Včeraj so se na poročilo računskega sodišča odzvali tudi vodilni DUTB. Njihovo splošno mnenje je, da so veseli poročila, ker bodo na ta način lahko odpravili nepravilnosti, nekatere pa so že. So pa tudi jasno povedali, da se z nekaterimi ugotovitvami sodišča ne strinjajo oziroma nanje gledajo z drugega stališča. Opravičevanje v zvezi s tem je šlo največkrat prav na račun tega, da so bili leta 2013 še na začetku. O kršitvah javnega naročanja so dejali, da imajo pravna mnenja, ki pravijo, da jim v letu 2013 tega ni bilo treba upoštevati. Se pa z revizorji strinjajo, da je nekatere storitve težko dokazati, a da so vse sproti preverjali in zagotavljajo, da je bilo vse naročeno tudi izvedeno, vsi stroški pa upravičeni. Torbjörnu Mansonu so postavili tudi vprašanje, ali bo še pripravljen voditi slabo banko, če se vlada odloči, da ne more imeti višje plače kot predsednik države. Odgovoril je, da se bo o tem odločil takrat, ko mu bodo to predlagali.