Slovenija

Kdo naj bi bili nadzorniki v SDH?

STA/G.G.
25. 2. 2015, 14.18
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

Finančni minister Dušan Mramor je koalicijskim strankam danes predstavil predlog strokovne komisije za nadzornike Slovenskega državnega Holdinga (SDH). Kot je po koalicijskem vrhu dejal za medije, bo v nekaj dneh podal še svoj predlog, ki bo le deloma sledil komisiji, imen pa ni razkrival. Nad takšnim načinom izbora nadzornikov v SD niso navdušeni.

STA

Mramor je pojasnil, da po zakonu komisija poda svoj predlog, minister pa ga lahko tudi dopolni ali spremeni. To možnost namerava tudi izkoristiti, je pojasnil minister.

V medijih so sicer danes že zaokrožila imena, ki naj bi jih izmed 47 prijavljenih predlagala strokovna komisija. To naj bi bili po poročanju Dela Andrej Polenec (dolgoletni direktor in lastnik Iskratela), Alenka Podbevšek (ekonomistka in državna revizorka, nekoč zaposlena v družbi Deloitte & Touche), Jože Bajuk (med drugim član uprave Interenerga ter nadzornik Pivovarne Laško), Andrej Andoljšek (predsednik uprave Gorenjske banke) in Anglež Simon Walker

Vendar pa po besedah vodje poslanske skupine SMC Simone Kustec Lipicer ta imena v celoti ne držijo. Kot je dejala po koalicijskem posvetu, so se danes pogovarjali zlasti o kandidacijskem postopku, SMC pa bo po njeni napovedi potrjevala tiste kandidate, ki bodo izpolnjevali vse kriterije za izbor.

Tudi v SD se bodo o podpori nadzornikom odločili, ko bo znan dokončen spisek imen. Je pa vodja poslanske skupine SD Matjaž Han poudaril, da se je težko pogovarjati o tem, kadar dobijo na izbiro le možnosti "vzemi ali pusti". "Mi smo ujetniki zakonodaje in na nek način tudi komisije," je opozoril.

O slabi banki v začetku naslednjega tedna

Prav tako je koalicijski vrh danes spregovoril o problematiki Družbe za upravljanje terjatev bank (DUTB). Na finančnem ministrstvu so pripravili osem različnih dokumentov, ki bodo do določene mere spreminjali njeno delovanje. Je pa premier Miro Cerar po besedah Mramorja napovedal, da bo seja vlade, na kateri jih bodo obravnavali, zaradi bolniške odsotnosti ministra za gospodarstvo Zdravka Počivalška v začetku naslednjega tedna.

Koalicijski partnerji so se danes tudi seznanili z osnutkom strategije upravljanja državnega premoženja. Kustec Lipicerjeva je pojasnila, da naj bi se ministri še danes seznanili s tem gradivom. Naslednji četrtek naj pa bi ga obravnavali na seji vlade, nato pa z njim seznanili parlamentarne stranke in tudi širšo javnost.

Han je dodal, da je sprejem strategije v načrtu "v doglednem času", torej v mesecu ali dveh. Na podobno časovnico računa tudi namestnik vodje poslanske skupine DeSUS Uroš Prikl.