Svet

Pariz še drugo noč zapored preletavala skrivnostna brezpilotna letala

STA/G.G.
25. 2. 2015, 12.16
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

Francosko prestolnico so minulo noč znova preletavala brezpilotna letala neznanega izvora. Tako kot v noči na torek so letala opazili blizu ameriškega veleposlaništva in Eifflovega stolpa, pa tudi nad več pomembnimi vpadnicami v Pariz, so sporočili policijski viri.

Reuters

Brezpilotna letala so v Franciji v zadnjih mesecih opazili nad jedrskimi elektrarnami, nad zalivom v Bretanji, kjer domujejo francoske podmornice, in nad predsedniško palačo v Parizu. V francoski prestolnici so jih znova opazili v noči na torek in nato še minulo noč.

Kljub poostrenim varnostnim ukrepom, ki so jih uvedli po napadih islamističnih skrajnežev januarja v Parizu, ni jasno, od kod letala izvirajo. Policiji doslej ni uspelo ujeti njihovih upravljavcev ali ugotoviti, ali za njimi stojijo zli nameni.

Francoska zakonodaja prepoveduje prelete manjših, civilnih brezpilotnih letal nad francosko prestolnico in nad jedrskimi objekti. Zanje velja območje prepovedi preletov, ki se razširja na 2,5-kilometrskem krogu in višini 1000 metrov. Strokovnjaki sicer pravijo, da manjše brezpilotno letalo tudi v primeru strmoglavljenja na zavarovani jedrski objekt ne bi predstavljalo grožnje.