Slovenija

Iz Hotelov Bernardin odteklo okoli 20 milijonov evrov

M.J.
21. 2. 2015, 09.35
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

Posli, v katere so je spuščala družba Hoteli Bernardin pod upravo Čedomila Vojniča in so se končali z izgubo, so družbi po ugotovitvah izredne revizije vzeli vsaj 20 milijonov evrov, poročajo Primorske novice. Revizijo so zahtevali delničarji družbe, po navedbah časnika pa je šlo večinoma za posle z vrsto družb, ki so bile blizu kroga NFD.

Mirkrasiv.ru

Revizorji so po poročanju Primorskih novic ugotovili, da so se Hoteli Bernardin v letih 2010, 2011 in 2012 spustili v vrsto poslov, ki niso imeli nobene zveze z osnovno dejavnostjo družbe, namesto da bi jih porabili za izboljšanje lastnega poslovanja ali za svoje razdolževanje. Šlo je za dajanje poroštev in posojil ter za nakupe vrednostnih papirjev, piše časnik.

Po informacijah Primorskih novic naj bi šlo predvsem za podjetja blizu Skupine NFD, ugotovitve revizije pa naj bi najbolj obremenjevale nekdanjega prvega moža NFD Holdinga Stanislava Valanta.

Časnik navaja, da naj bi po nekaterih podatkih iz Hotelov Bernardin na tak način odteklo 15 do 20 milijonov evrov, ker pa so se posli izkazali za zgrešene, je treba prišteti še slabitve teh naložb. Po nekaterih ocenah pa je številka še precej višja, celo blizu 25 milijonov evrov.

Delničarji Hotelov Bernardin bodo ugotovitve posebne revizije na mizo dobili še pred poletjem. V Hotelih Bernardin pa so po informacijah časnika dobili vmesno poročilo revizorjev. Povedali so, da za zdaj še zbirajo pravna mnenja. Po njihovi analizi se bodo odločili, ali bodo morebiti vlagali kazenske ovadbe ali odškodninske tožbe.

"Odločitev bo odvisna od možnosti za uspeh na sodišču in od tega, koliko je verjetno, da kaj od izgubljenega denarja dobimo tudi nazaj," je za Primorske novice dejal predsednik uprave Hotelov Bernardin Marko Jazbec.