Slovenija

Janez Janša napadel novinarja

Luka Tetičkovič
29. 1. 2015, 06.56
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

Ovadili so še enega novinarja, ki je razkrival povezave med SDS in neonacisti. Janša ga označuje za potencialnega terorista.

Matic Zorman

To je četrti novinar, ki ga zaradi domnevnega razkrivanja tajnih dokumentov preganja Sova. Na zaslišanju pred specializiranim tožilstvom se je kot osumljen branil z molkom, odločen je, da ne bo razkrival svojih virov.

Twitter

Janševi čivki so nemudoma sprožili serijsko norčevanje.

Novinar Televizije Slovenija Erik Valenčič je za Svet24 pojasnil, da je ovadbo proti njemu vložil Stane Štemberger, tedaj direktor Slovenske obveščevalno-varnostne agencije (Sove), in to le dva tedna po objavi Valenčičevega dokumentarca Koalicijasovraštva, v kateri so bili objavljeni domnevno tajni dokumenti.

Dokumentarec je nemudoma po objavi vznemiril poslanca SDS Vinka Gorenaka, ki je le nekaj dni po objavi na vlado naslovil številna vprašanja, med drugim ga je zanimalo, ali je Sova že sprožila ustrezne postopke za preprečevanje odtekanja tajnih podatkov. Sledilo naj bi notranje iskanje »krta«, kot temu rečejo v obveščevalnem žargonu, krivdo za odtekanje informacij pa so uslužbenci nato prenesli na novinarje.

Vojni novinar in humanist

Valenčič je kot vojni novinar začel na Radiu Študent, zdaj je pogost obiskovalec kriznih žarišč. Pred tedni se je vrnil iz tedaj še obleganega kurdskega mesta Kobane, kjer je bil kot edini novinar iz Slovenije na prvih frontnih črtah boja proti Islamski državi (ISIS). Po lastnih navedbah se je le za las izognil krogli ISIS-ovega ostrostrelca. Prav tako je avtor knjige Obleganje Gaze in se kot humanist deklarira za zagovornika zatiranih in tistih, katerih glas v sodobnem svetu ni slišan.

Emil Zakonjšek, pravni zastopnik Anuške Delić, ki jo bremenijo podobne obtožbe kot Valenčiča, meni, da novinarji delajo v interesu javnosti do obveščenosti. »Odgovorni so tisti, ki so dolžni varovati podatke – uradne osebe, in jih izdajajo,« je pojasnil na nacionalni televiziji.Nadaljuje, da je bil motiv za ovadbo najverjetneje močan notranji pritisk na uslužbence Sove, v kateri so iskali krivca za odtekanje zaupne dokumentacije. Pri tem poudarja, da v svojem dokumentarcu ni razkrival dokumentov pod oznako tajnosti, objavil je le močno cenzurirano verzijo, ki po njegovi oceni ni imela analitične vrednosti, je pa kazala na politično prirejanje obveščevalne dokumentacije. To je bil tudi poglaviten namen objave, pravi Valenčič; s to je želel pokazati, da je Sova pod direktorjem Damirjem Črnčecom prikrivala povezave med Slovensko demokratsko stranko in neonacističnimi grupacijami.

Kakšen je natančen razlog, da je bil Valenčič povabljen v prostore oddelka za preiskovanje in pregon uradnih oseb s posebnimi pooblastili, nam ni uspelo izvedeti. Valenčič ni namreč niti uradna oseba niti nima posebnih pooblastil, kot rečeno, pa se je na zaslišanju branil z molkom. Kakšna so bila vprašanja tožilca, nam ni želel razkriti, a domnevamo lahko, da so od njega zahtevali ime vira, ki mu je posredoval dokument, označen kot zaupen. Valenčiču naj bi grozila zaporna kazen do treh let, a se temu ne uklanja: »Živimo v družbi, v kateri država preganja novinarje, ki opozarjamo na povezave med neonacisti in SDS ter na politične zlorabe v Sovi, kar je igranje z varnostjo vseh nas.«

Twitter

Na dogajanje pa se je na twitterju odzval tudi prvak opozicije Janez Janša, ki je Valenčiča označil za »potencialnega terorista«. V tvitu, naslovljenem na ameriško obveščevalno agencijo Cia in izraelsko zunanje ministrstvo, je priložil nekaj fotografij, ki po njegovem mnenju dokazujejo te navedbe. »Pri tem politiku in njegovi stranki nikakor ne gre za prvi žaljiv in nekulturen napad na novinarje, v tem primeru in v času, ko se zaradi strahu pred terorizmom krepita represija in nadzor, pa lahko ima tudi negativne posledice za novinarjevo delo,« so opozorili na spletni strani Društva novinarjev Slovenije.

Valenčičev odgovor je še ostrejši: »Je neka ironija v tem, da se zelo domnevni bivši trgovec z orožjem toliko vznemirja zaradi ene puške. Predstavljam si njegovo zadrego v primeru, da ga ameriški obveščevalci pobarajo po dodatnih dokazih, on pa jim lahko preda le ti dve klišejski fotografiji.«