Slovenija

Sin Janeza Janše s pomočjo očeta do dobre službe

Črt Kaker
24. 1. 2015, 06.58
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

Lepo je biti politikov sin. Kljub krizi in visoki brezposelnosti mladih v Sloveniji se lahko nekateri posamezniki pohvalijo z dobro plačanimi službami doma in v tujini. Zadnji tak primer je Žan Janša, sin predsednika SDS Janeza Janše, ki je dobil službo kot asistent evropske poslanke in stranke svojega očeta Patricije Šulin. Svojo novo zaposlitev pa je Žan nekaj časa dobro skrival.

Žan Janša, sin prvaka SDS, ima že nekaj časa novo službo. In to kar v tujini, točneje v evropski politični prestolnici Bruslju, kjer je postal asistent evropske poslanke iz stranke SDS, Patricije Šulin. S tem se je uspel pridružiti svoji dolgoletni izbranki Maji Mikanec, ki opravlja delo asistentke prav tako evropske poslanke iz vrst SDS, Romane Tomc. Do tukaj vse lepo in prav. A kaj ko Žana Janše ni mogoče zaslediti na portalu Evropskega parlamenta oziroma na spletni strani Patricije Šulin. Zakaj se je odločil skrivati svojo zaposlitev? Po poročanju časnika Dnevnik naj bi to zahteval kar Žan Janša, in sicer z obrazložitvijo, da je sin političnega zapornika, zaradi česar bi lahko bil ogrožen tako on kot Evropski parlament.

Izbira asistentov odvisna od posameznega poslanca

Vprašanja o zaposlitvi smo včeraj naslovili na evropsko poslanko. Iz njene bruseljske pisarne so za Svet24 potrdili, da je Žan Janša zaposlen kot asistent poslanke. Poudarili so, da »za evropsko poslanko Patricijo Šulin delajo asistenti, ki so strokovno kvalificirani in ki ustrezajo vsem pravno-formalnim zahtevam Evropskega parlamenta za delo asistenta«. »Gospod Žan Janša ima za delo asistenta evropske poslanke vse potrebne kvalifikacije in izpolnjuje vse pravno-formalne zahteve Evropskega parlamenta. Evropska poslanka Patricija Šulin je z delom gospoda Janše zelo zadovoljna in uživa njeno polno zaupanje,« so še poudarili v pisarni poslanke. A dejstvo je, da Evropski parlament uradno ne zahteva nobenih preverjanj za mesto asistenta evropskega poslanca. Izbira asistentov je namreč odvisna od odločitve posameznega poslanca. Na vprašanje, zakaj sin predsednika SDS ni naveden na spletni strani poslanke, pa so nam odgovorili, da postopek objave imena na spletni strani Evropskega parlamenta še vedno poteka. Za komentar, ali je šlo pri zaposlitvi Žana Janše v Bruslju za nepotizem, smo povprašali tudi prvaka SDS, a odgovora do zaključka redakcije nismo prejeli.

Čemu skrivalnice?

Zakaj so torej potrebne takšne skrivalnice? »Vsi asistenti, tako tisti, ki so v Bruslju, kot tisti, ki so zaposleni v pisarni evropskega poslanca v njegovi matični državi, so načeloma navedeni v javno dostopni bazi na spletni strani Evropskega parlamenta,« nam je dejala oseba, ki je vrsto let delala za eno izmed poslanskih skupin v Evropskem parlamentu. Poudarila je še, da je asistentom načeloma v interesu, da so navedeni kot asistenti evropskega poslanca, saj jim je to v veliko pomoč pri njihovih nadaljnjih karierah. Vsak evropski poslanec ima po javno dostopnih podatkih za svoje asistente na voljo 21.209 evrov na mesec, povprečna mesečna plača asistenta pa se glede na izobrazbo giblje med 2000 in 6000 evri mesečno. To je plača, ki bi si jo želel vsakdo izmed skoraj 20 odstotkov brezposelnih mladih v Sloveniji. Mnogi izmed njih kljub izobrazbi in želji po delu zaposlitve zaradi krize ne dobijo in taki primeri po mnenju naših sogovornikov očitnega nepotizma mečejo še dodatno slabo luč na slovenske politike, še posebej ker to ni osamljen primer. V času druge Janševe vlade je veliko afere sprožila sporna zaposlitev hčere prvaka SDS in sina vodje poslanske skupine Jožeta Tanka v državnem podjetju Plinovodi. Leta 2012 pa je mesto strokovnega sodelavca v poslanski skupini SDS dobil sin generalnega sekretarja v obeh Janševih vladah, Boža Predaliča. Na drugi strani je tudi evropski komisarki Violeti Bulc v zadnjih mesecih uspelo najti službo za kar dve svoji nekdanji sodelavki. V svojem nekdanjem ministrstvu je kot višjo svetovalko zaposlila Barbaro Ogrinc, v kabinet predsednika vlade pa prihaja Mojca Šepic. Ni kaj, lepo je biti v družbi politikov.

Arhiv Svet24