Slovenija

Krepitev odnosa med Slovenijo in Italijo

Polona Krušec
23. 1. 2015, 20.37
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

Mesto z dobro prakso krepitve odnosov med dvema državama v Sloveniji predstavlja Nova Gorica. Z italijansko Gorico »brezmejno« sodelujeta na več področjih.

Arhiv Svet24

Utrip dveh mest, nekoč »ločenih« z državno mejo, se od nekdaj dobro povezuje. Ob »padcu« meje sta državi deležni še višjega potenciala. Čeprav na državnih ravneh kdaj kaže drugače, Gorica in Nova Gorica dokazujeta, da dobro vodita skupno sodelovanje in krepita odnose, kar bo gotov pripomoglo tudi h »koraku naprej« v nacionalnem smislu. Politična vrhova obeh držav sta namreč kdaj ostra na račun dogodkov iz zgodovine.

Včasih mi k njim, danes oni k nam

Domačini in tudi preostali Slovenci so v devetdesetih letih množično odhajali v bližnjo Italijo po nakupih. Zadnje desetletje se je zgodba malo obrnila. Z razvojem nakupovalnih točk pri nas se nam je zelo približal italijanski kupec. V dveh večjih nakupovalnih središčih v Novi Gorici večji delež strank predstavljajo prav naši zahodni sosedje. Ti tudi več zapravijo.

Novogoriški podjetnik Martin Furlan pravi, da se je obmejna miselnost obrnila: »Sprostil se je občutek, da moramo obračunavati v smislu, kdo je za kaj kriv v času vojn. Območje se pomlajuje in ta miselnost izginja. Mladi niso obremenjeni. Kot podjetnik bi si želel še več odprtosti na italijanski trg in podpore obeh držav iz tega naslova, pa bogata kulturna ozadja bi morali še nadgraditi.«

Z namenom krepitve brezmejnosti sicer že tradicionalno teče srečanje slovenskih organizacij z goriškega območja v Italiji, skupaj z Mestno občino Nova Gorica. Župan Matej Arčon ocenjuje, da je sodelovanje dobro in da so številni dogodki in dejavnosti, s katerimi se predstavljajo zamejske organizacije, dokaz uspešnih in bogatih stikov v skupnem goriškem prostoru. Predstavnike slovenskih organizacij trenutno skrbi reforma na področju organizacije javne uprave v Italiji. Bojijo se, da bodo z reorganizacijo izgubili velik del avtonomnosti in tudi pravic, ki jim kot manjšini pripadajo.

Izpostavili so tudi problem dvojezičnosti oziroma, kot so poudarili, v sodobnem času že večjezičnosti, saj se zlasti v sosednji Gorici srečujejo z različnimi jeziki, ki jih govorijo priseljenci. Župan Mestne občine Nova Gorica je goste pritegnil k oblikovanju programa leta, ki ga na mestni občini letos posvečajo priznanemu arhitektu, urbanistu in svetovljanu Maksu Fabjaniju. Nameri so se odzvali zelo pozitivno, zato se nam gotovo obeta vsebinsko bogat in zanimiv program.