Slovenija

Uvaja etični kodeks

23. 1. 2015, 21.11
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

V Mestni občini Kranj se obetajo številne novosti. Župan in direktorica občinske uprave sta se odločila za reorganizacijo občinske uprave.

sta

Ena glavnih predvolilnih obljub novega kranjskega župana Boštjana Trilarja je bila, da bo uvedel tako imenovani etični kodeks. Kot je Trilar povedal za Svet24, ga je v preteklosti predvsem motilo, da je občina na direktorske položaje javnih podjetij imenovala kar mestne svetnike. »Etični kodeks bo veljal za voljene funkcionarje, torej župana, svetnice in svetnike ter člane komisij. Glavna moč tega kodeksa pa je, da se bo imenovala petčlanska komisija iz civilne družbe, torej iz občanov, ki bodo imeli možnost na te stvari opozarjati in tudi prijavljati nadzornim odborom in prav tako medijem,« nam je povedal Trilar.

Etični kodeks bodo svetniki potrjevali na januarski seji. Trilar je skupaj z direktorico občinske uprave Senjo Vraber pripravil tudi reorganizacijo občinske uprave. Pomembna novost je, da bo na občini zaživela pisarna za občane. »To bo dejansko oseba, ki bo most med občani in funkcionarji. Vemo, da so občani v preteklosti pogrešali bolj mehak pristop pri odpravljanju težav. Tako bo ta oseba dejansko prevajala težave med občani in funkcionarji in reševala probleme,« je za Svet24 povedala Senja Vraber. Občinska uprava pa že snuje rebalans letošnjega proračuna. Tega bodo pripravili na podlagi prioritetnih projektov.