Slovenija

Zgodba razočaranega kreditojemalca

M.J.
23. 1. 2015, 08.10
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

Arhiv Svet24

»Sam sem 2007 vzel kredit v CHF, ki so ga takrat banke veselo ponujale. Pred tem sem pregledal zgodovino gibanja tečaja CHF od uvedbe EUR in ugotovil, da je bila najnižja točka vrednosti EUR 1 : 1,44. Kljub temu sem kot črni scenarij predvidel možnost padca vrednosti EUR do 1,3, kar je takrat pomenilo, da bi vrednost EUR padla za dobrih 20 % (glede na to, da je šlo za valuto EU, torej tudi Nemčije, Francije, Belgije ... je bil že tak padec vrednosti EUR prej znanstvena fantastika kot pa realnost).

Bančnemu svetovalcu sem dejal, da bi se kljub temu rad zavaroval proti valutnemu tveganju, kar sem poznal iz poslovanja podjetij, pa mi je dejal, da za fizične osebe to ni mogoče. Dejal pa je, da bomo v primeru večjih nihanj o tem obveščeni in da imamo vedno možnost konvertirati kredit v EUR ob stroških, ki naj ne bi presegali 1 obrok kredita.

Tečaj EUR je relativno kmalu začel drseti navzdol, leta so ga hitro stabilizirali na 1 : 1,2. Obrok kredita se mi je s prvotnih 520 EUR dvignil na 650 EUR. Pri posvetovanju na banki o morebitni konverziji mi je bilo položeno na srce, da bi bila to skrajno nespametna poteza, saj je tečaj fiksiran zato, ker Švica slabšega razmerja pač ne bi mogla prenesti, ter da se bo EUR kmalu dvignil.

Prišlo pa je do ponovnega padca, tako da imam trenuten obrok slabih 800 EUR/mesec, nihče pa ne ve, ali je to končna postaja EUR. Ponovno sem šel na banko, da bi si zagotovil vsaj kolikor toliko miren spanec in preostalih 50 obrokov odplačal po zadnji vrednosti (za prejetih 60.000 EUR bi tako v 12 letih vrnil 100.000 EUR). Izvedel sem naslednje: kot konverzijo banka razume najem novega kredita v EUR s pribitkom, plačilo stroškov najema kredita, potrebna je ponovna ocenitev nepremičnine ter notarski zapis.

Strošek cca. 1000 EUR. Tudi to bi še 'požrl', a vse skupaj traja cca. 3 tedne do mesec dni, in če bi bila na dan izplačila kredita vrednost EUR napram CHF 1 : 0,8, bi bil pač moj obrok za naslednjih 50 mesecev cca. 1000 EUR in ne bi mogel nič.

Sam ne želim odpisa dolgov, saj želim svoj dolg poplačati. Tudi preplačilo, ki sem ga prej omenil, sprejmem, čeprav ga smatram za goljufijo, ne bi pa rad, da bi zaradi goljufije bank in države družina ostala brez strehe nad glavo. Zato prosim samo za malo razumevanja, banke bodo namreč zaradi padca tečaja EUR zaslužile najmanj 200 mio. EUR.«