Slovenija

Suhokranjci v novo leto »osveženi«

Slavko Mirtič
3. 1. 2015, 06.58
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

SKOK Novoletno kopanje na prostem poznajo v številnih krajih in tudi v Suhi krajini čisto nič ne zaostajajo. Za »osvežitev« v Krki je bilo letos potrebnega veliko poguma.

Slavko Mirtič

Soteska, poznana po nekdaj veličastnem  dvorcu, enem najlepših v deželi Kranjski, je na novega leta dan ponovno gostila viteze ledene Krke, ki so pogumno sprejeli izziv in se pognali v mrzlo reko.

Po besedah Tomaža Špelka, navdušenega skakalca in privrženca tega ekstremnega športa, so z letošnjimi skoki v reko Krko zaokrožili prvih 25 let novoletnih skokov, ki so bili nekdaj tudi množično obiskani in prava paša za oči za več sto obiskovalcev. Teh sicer tudi letos ni manjkalo.

Slavko Mirtič

Idejni oče skokov, pokojni Tone Škufca, je imel s skoki veliko načrtov, kmalu pa so jih morali zaradi birokratskih zapletov pri pridobivanju potrebnih soglasij preseliti v bližnji Obrh.

Med petimi skakalci, ki so na prvi dan novega leta skočili in pogumno zaplavali v reki Krki, so »stalne stranke« Tomaž Špelko, Dare Hribar in Igor Golob.

Slavko Mirtič

Prvi se je s petmetrskega mostu v Krko pognal Golob, domačin iz Soteske, ki pri skokih sodeluje od samega začetka. V ledeno Krko, temperatura reke je bila namreč le nekaj stopinj nad ničlo, sta za njim skočila Matic Kuhelj in Timotej Pečjak v opravi supermana, oba iz Stavče vasi.

Prvo serijo sta zaključila Hribar in Špelko z obvezno kravato, oba doma iz vasi Križi pri Žužemberku.

Slavko Mirtič

Sledilo je nekajminutno ogrevanje, ki so ga pripravili kar v priročni »garderobi« Hribarjevega kombija, nato pa je peterica pogumnežev opravila še z drugo serijo in na koncu dodala še skupinski skok. Kot so povedali, je zunanja temperatura, termometer je kazal precej pod ničlo, nanje vplivala blagodejno. 

»Kopanje v mrzli vodi čisti telo in duha ter krepi zdravje,« je navdušeno povedal Tomaž Špelko in dodal, da bodo skoke in zimsko kopanje v reki Krki nadaljevali tudi v prihodnje, saj so pravi družabni dogodek.

Slavko Mirtič