Slovenija

Janša je Črtomirju razkril, zakaj je bil v zaporu

STA/G.G.
29. 12. 2014, 10.16
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

Zato, ker je parkelj iz Murgel organiziral veliki pok, je v pogovoru za tednik Reporter pojasnil prvak SDS Janez Janša. V njem je med drugim spregovoril tudi o delu ustavnega sodišča, vladi Mira Cerarja in razmerah na desnici.

Mediaspeed
V Janšo in tedaj še njegovo zaročenko se je zaletel mlajši voznik.

Pritiski so bili in so, predsednik SDS odgovarja na vprašanje, ali pričakuje pritiske na ustavne sodnike. "Javni napadi oblastnikov in njihove falange po časopisju na ustavno sodišče so še najmanjša grožnja. Kako pa si drugače razlagate dejstvo, da je ustavno sodišče junija pritožbo zavrglo, po šestih mesecih, ko so bile mimo državnozborske in lokalne volitve, pa jo je sprejelo v obravnavo? Če bi jo zavrglo tudi tokrat, bi se odprla pot na evropsko sodišče," je dejal.

Na vprašanje, ali bi ga presenetilo, če bi ustavno sodišče zavrnilo pritožbi Toneta Krkoviča in Ivana Črnkoviča, Janša odgovarja, da to ni mogoče. "V tem primeru bi sodbe propadle na evropskem sodišču in bi bila to enako velika nesreča za slovensko sodstvo, kot če bi doma zavrnili vse pritožbe. Kako pa bi v Strasbourgu pojasnili, da je Krkovič ravnal nezakonito zgolj s tem, ker pozna Črnkoviča, po drugi strani pa Ropa in Grizolda, ki sta odgovorna za podpis znane obljube, da bo država brez razpisa kupila oklepnike od zasebnega podjetja Zdenka Pavčka, sploh preganjali niso," razmišlja Janša.

Janša stavi na predčasne volitve

Vlada premiera Mira Cerarja po prepričanju prvaka SDS ne bo zdržala in bomo imeli še ene predčasne volitve. Ta vlada po njegovi oceni ni sposobna izvesti resne reforme v državni porabi, zato ni mogoče pričakovati resnega razvojnega preboja.

O golobih iz Murgel

Janša je kritičen tudi do razmer na politični desnici. "Del slovenskega volilnega telesa je s propagandnimi prijemi tako poškodovan, da se ga da vedno znova prinesti naokrog s kakim golobom iz Murgel. Desna sredina oziroma točneje rečeno demokratični pol slovenske politike pa nima nobenega od murgelskih vzvodov, ki lahko umetno napihnejo domet instant strank tik pred volitvami," pravi Janša. 

Omenil je tudi razmere v Evropi in širše. Med drugim pravi, da v številnih evropskih državah "mnogo dvignjenih obrvi povzroča dejstvo, da slovenska vlada in diplomacija na veliko trguje in obljublja različne vzajemne usluge za podporo Danilu Türku za generalnega sekretarja OZN. Pristojne institucije so namreč zaznale tudi intenzivno sodelovanje Moskve pri zbiranju podpore za Türka. Zaradi tega jemljejo ta novi proruski izpad našega režima v zakulisju precej resno".