Slovenija

Okrevanje občine

Gabrijel Toplak
17. 12. 2014, 16.33
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

Andrej Fištravec v tem tednu z vsemi uporabniki občinskega proračuna išče vse možne notranje rezerve in načrtuje sestanek s predstavniki države. Kljub težki finančni situaciji optimistično napoveduje okrevanje občine, a zaradi nastale situacije o odstopu s funkcije župana nikakor ne razmišlja.

Potem ko je mariborski župan Andrej Fištravec pred dnevi sprejel odločitev, kot smo že poročali, da se izhodišča za proračun umaknejo z obravnave na mestnem svetu, je včeraj v izjavi za javnost vseeno optimistično napovedal okrevanje.

»Dejstvo je, da občini ostane malo denarja, potem ko izpolni zakonske obveznosti, zato sem upravi naložil pripravo izhodišč za proračun, v katerih sem poiskal način, da ohranimo vse vitalne, predvsem pa socialne programe. Ta teden smo si rezervirali čas za pogovore z vsemi uporabniki občinskega proračuna, zato da identificiramo vse možne notranje rezerve,« je pojasnil župan in svojim sodelavcem naročil, da poiščejo tudi dodatne vire prihodkov. »Preverjamo vse možnosti na prihodkovni strani proračuna, v naslednjih dneh se bomo sestali še s predstavniki države, kjer bomo natančno predstavili razkorak med obveznostmi, ki jih občinam nalaga zakon, in sredstvi, ki jih za to namenja država. Ne glede na vse pa varčevalni ukrepi znotraj občine veljajo,« je poudaril župan, ki na vprašanje, če bo začel tudi pri sebi, ni natančno odgovoril. Rekel je le: »Če je to rešitve problema, s tem nimam težav.«

Fištravec, ki o morebitnem odstopu, pravi, še ne razmišlja, je domnevne grožnje o drastičnih rezih na področju sociale in kulture včeraj ocenil samo kot podajanje primerov, kje bi lahko varčevali, oziroma kot ilustracijo resnosti situacije. »Zdaj je čas, da se pogovarjamo pametno in najdemo najboljše rešitve za občino in državo, sicer pa bomo denar zagotovili z iskanjem dodatnih virov,« je dejal Fištravec. Odstop direktorja Damjana Laha razume, saj naj bi dobil mamljivo službo v mednarodni ekspertni skupini (v Evropskem centru za reševanje sporov nekdanjih ministrov Katarine Kresal in Aleša Zalarja, op. p.) in gre za ponudbo, ki jo človek dobi enkrat v življenju. Govori pa se tudi, da Fištravec svoj politični položaj zdaj rešuje prav s tem, da s seje občinskega sveta umika drastične varčevalne predloge Damjana Laha, ki bi, zagotavljajo številne civilne iniciative v mestu, na ulice kaj hitro privabila številne nezadovoljne Mariborčane.