Slovenija

Pojočemu majorju grozi 5 let

R.M.
16. 12. 2014, 07.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

Potem ko Ladislav Troha ni uspel z izločitvijo ljubljanskega okrožnega sodnika Srečka Škerbca, bi se včeraj moralo končno začeti sojenje »pojočemu majorju«, ki mu tožilci očitajo poskus preprečitve uradnega dejanja, za kar mu grozi do 5 let zapora. A je zbolela tožilka, tako da sodniku ni preostalo drugega, kot da obravnavo preloži.

STA

Spomnimo. Troha je bil 16. marca 2012 med tistimi, ki so hoteli preprečiti prisilno izselitev družine Vaskrskić zaradi 124,38 evra dolga ljubljanskemu podjetju Vodovod-Kanalizacija. Takrat je na vrata družinske hiše Zorana Vaskrsića v Litiji v spremstvu modrih angelov potrkal izvršitelj Boris Letnar, aktivisti gibanja 15. oktober pa so deložacijo brez uspeha poskušali preprečiti z živim ščitom.

Veteran vojne za Slovenijo si je kazenski pregon prislužil, ker naj bi bil med najbolj srboritimi aktivisti. Ko so ga varuhi postave zaradi neupoštevanja ukazov povlekli iz množice, je po navedbah tožilstva pobesnel in se začel fizično upirati, zaradi česar se je po tleh zložil eden od policistov. Z uporabo prisilnih sredstev so Troho možje v modrem le umirili, strpali v »marico« in ga začasno pridržali. Za poskus preprečitve uradnega dejanja je po 3. odstavku 299. člena kazenskega zakonika zagrožena kazen do pet let zapora.

V isti zadevi se je na zatožni klopi znašel tudi Benjamin Radovan, ki pa je krivdo priznal že na predobravnavnem naroku julija in si na podlagi dogovora s tožilstvom pribarantal eno leto zapora, pod ključ pa mu ne bo treba, če v dveh letih ne bo storil novega kaznivega dejanja. Radovan je bil sicer v preteklosti trikrat že obsojen na pogojno zaporno kazen zaradi velikih tatvin. Možakarjeva obramba je sodišče poskušala prepričati, da bi bila dovolj že polletna pogojna kazen, a je sodnik Škerbec ob ustni obrazložitvi sodbe dejal, da glede na predkaznovanost manj kot leto ne pride v poštev.

Kot rečeno, bi se včeraj moralo končno začeti sojenje Trohi, ki je na zadnjem naroku zahteval izločitev sodnika Škerbca, prepričan, da mu krati pravice v tem kazenskem postopku, vendar predsednik ljubljanskega okrožnega sodišča njegovi zahtevi ni ugodil. 

In kako se bo zgodba razpletla sedaj? Več o tem si preberite v današnji številki časopisa Svet24!