Svet

EU poziva k reformam, Ukrajina k finančni pomoči

STA/M.J.
15. 12. 2014, 21.12
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

EU in Ukrajina sta se danes v Bruslju prvič sestali na pridružitvenem svetu, kot se imenujejo sestanki partneric, ki podpišeta pridružitveni sporazum. EU je Kijev opozorila na nujnost izvedbe reform, ukrajinski premier Arsenij Jacenjuk pa je posvaril, da njegova država ne bo zmogla brez dodatne finančne pomoči, ki bi jo potrebovala že "včeraj".

EU sta na pridružitvenem svetu zastopala visoka zunanjepolitična predstavnica Federica Mogherini ter komisar za evropsko sosedsko politiko in pristopni proces Johannes Hahn, Ukrajino pa premier Jacenjuk.

Partnerici sta v skupnem sporočilu za javnost izpostavili pomen hitre priprave nacionalne reformne strategije za obdobje 2015-2017, s katero bo država opredelila prioritete ter privabila mednarodno podporo za reforme in okrevanje.

EU izpostavlja zlasti potrebo po čimprejšnjem sprejetju nove protikorupcijske zakonodaje, saj je korupcija ena najresnejših ovir za učinkovito delovanje države, ter na sploh reforme za zagotovitev pravne države.

Jacenjuk je povedal, da bo njegova vlada strategijo za obdobje 2015-2017 potrdila vzporedno z mednarodno donatorsko konferenco, ki se načrtuje v začetku prihodnjega leta. Na vprašanje, kdaj Ukrajina potrebuje finančno pomoč, je odgovoril: "Včeraj."

Zaradi ruske agresije se je bruto domači proizvod Ukrajine skrčil za sedem odstotkov, vlada je pobrala za pet odstotkov več davkov, sprejela dva varčevalna svežnja in odpustila deset odstotkov javnih uslužbencev, je stanje orisal ukrajinski premier.

A tako po njegovih besedah ne gre v nedogled - Ukrajina se ne more reformirati le s fiskalnimi ukrepi, potrebuje nov sveženj finančne pomoči v zameno za reforme. Težko se je boriti z jedrsko silo, oboroženo do zob, Ukrajina je bojišče, je še dodal.

Ob tem je ukrajinski premier izrazil pričakovanje, da bo EU dodatno ukrepala proti Krimu, saj obstajajo jasni dokazi, da ruske oblasti brutalno kršijo človekove pravice na polotoku, ki si ga je nezakonito priključila Rusija.

EU pripravlja nov krog sektorskih sankcij, omejitev na področju vlaganj, trgovine in storitev na Krimu v sklopu politike nepriznavanja priključitve polotoka Rusiji, ki naj bi bile sprejete v četrtek. Prvi krog sektorskih sankcij je uvedla junija.

Tedaj je prepovedala uvoz blaga s polotoka v unijo z izjemo proizvodov, ki so opremljeni z uradno oznako ukrajinskih oblasti, da gre za blago ukrajinskega izvora, ter izvajanje finančnih in zavarovalniških storitev, povezanih z uvozom blaga s Krima.

Tako Mogherinijeva in Hahn kot Jacenjuk so sicer danes izrazili prepričanje, da bo z združenimi močmi Ukrajina postala zgodba o uspehu. Leto 2015 bo leto stabilizacije, leto 2016 pa leto rasti in okrevanja, je poudaril Jacenjuk.

Sporazum o krepitvi vezi med EU in Ukrajino je začel veljati novembra, a le politični del. Uveljavitev trgovinskega dela sporazuma so namreč pod pritiski iz Moskve zamaknili do konca prihodnjega leta.