Slovenija

Potrdila Grillov alibi

J.A.
15. 12. 2014, 20.34
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

Nekdanji poslanec SDS Ivan Grill naj bi z državnozborskega računalnika 19. septembra 2011 na spletno stran Dolenjskega lista poslal žaljiv komentar na račun tedanjega strankarskega kolega Silva Mesojedca. Spletni komentatorji so tedaj pod člankom Obudili bodo varnostni sosvet kritizirali SDS, reševanje romske problematike, pa tudi Silva Mesojedca.

Mesojedec je bil tarča komentarjev kot predsednik regionalne civilne iniciative za reševanje romske problematike in kot nekdanji predsednik Aerokluba Novo mesto. Nekateri komentarji so bili zanj žaljivi, zato je hotel izvedeti, kdo se skriva za psevdonimi. Pri okrajnem sodišču v Novem mestu je podal predlog za zavarovanje dokazov, sodišče pa je s pomočjo izvedenca ugotavljalo IP-številke računalnikov, s katerih so bili ti komentarji poslani. Izvedenec je ugotovil, da je bil sporni komentar poslan tudi z računalnika, ki ga je uporabljal poslanec Ivan Grill

In kaj je napisal komentator, ki se je na spletno stran prijavil z uporabniškim imenom Padalec? »Ko je bil Mesojedec še v aeroklubu, smo imeli tudi stalen kreg in razprtije. Tudi tukaj so bile razne mahinacije. Ko pa smo ga nagnali, je bil pa red. Torej drži, da povsod, kjer je Mesojedec, so same težave.«

Na naslednji obravnavi, ta naj bi bila 6. februarja, naj bi zaslišali še poslance, informatika državnega zbora in izvedenca računalniške stroke.

Grill je zanikal očitke iz obtožbe, da naj bi on napisal sporni komentar, pa čeprav naj bi bil poslan z računalnika državnega zbora z IP-številko računalnika, ki ga uporablja on. 

Prejšnji teden sta v sodni dvorani okrožnega sodišča v Novem mestu dve priči potrdili, da je bil bivši poslanec v času, ko je bil komentar poslan, na kosilu v bližnji restavraciji pod Maximarketom. »Z Grillom sem se dobil med prekinitvijo seje državnega zbora, tega dne je namreč nameraval postaviti poslansko vprašanje tedanjemu ministru Križaniču, na to temo sem mu namreč posredoval nekatere informacije. Tam sva bila kakšne pol ure do tri četrt ure. Za nekaj minut se je pri nama ustavil še Roman Košale, ki je z Grillom govoril nekaj v zvezi s čebelarjenjem,« je povedal Novomeščan Andrej Resman, nekdanji član SDS, ki je poudaril, da je izstopil iz politike, je pa njegovo pričanje nakazalo, da je bilo v stranki v tistem času veliko razprtij, večina od njih je nastala na račun kandidatur za politične funkcije.

Na sodišču je bil tudi Roman Košale iz Šmarjeških Toplic, ki je potrdil navedbe Resmana, da je v tistem času, ko naj bi bil poslan komentar, on pristopil k mizi Grilla in Resmana. »Pri tedanjem poslancu sem lobiral, da bi čebelarjenje in naš med spravili na višji nivo,« je povedal Košale, ki je bil v tistem času član upravnega odbora SDS v Šmarjeških Toplicah.

Da bi razjasnili odnose v Aeroklubu Novo mesto, je kot priča nastopil tudi Borut Usenik, ki je vodenje tega kluba za Silvom Mesojedcem prevzel leta 2008. »Nič posebnega se ni dogajalo v tem času, z Mesojedcem sva bila v kolegialnih odnosih. Takrat se je marsikaj pisalo in govorilo, a to na delovanje kluba ni vplivalo. Ko sem prevzel vodenje, je klub finančno solidno stal, Mesojedec mi je dal še kakšen nasvet,« je rekel Usenik, ki se nikakor ni mogel spomniti, da bi novinarju Dolenjskega lista kadarkoli govoril o tem, da je bil v klub povabljen zato, da bi ga saniral.

Tudi ko je Grillov zagovornik Klemen Vogrinec prebral citat iz članka z naslovom Pregrevanje ozračja na dolenjskem nebu, ki je bil na spletni strani dolenjskilist.si objavljen decembra 2008, je odgovoril, da se res ne spomni, da bi novinarju Igorju Vidmarju govoril, da so njegovi predhodniki delovali nezakonito in po domače.