Slovenija

Erjavcu je žal za Južni tok

STA / T.C.
2. 12. 2014, 21.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

Zunanji minister Karl Erjavec je danes v Bruslju po nenadni napovedi Rusije o ustavitvi projekta izgradnje plinovoda Južni tok izrazil obžalovanje, ker je bil ta projekt dobra poslovna priložnost za Slovenijo. Je pa spomnil, da so države na trasi z Rusijo podpisale sporazume in da bodo zdaj "preučili te nove okoliščine".

Arhiv Svet24
Slovenski zunanji minister Karl Erjavec.

Karl Erjavec: "Zame je pomembno to, da ni Slovenija tista, ki je npr. povzročila nerealizacijo tega projekta, na ruske odločitve pa ne moremo vplivati."

Erjavec je ob robu zasedanja zunanjih ministrov članic Nata v Bruslju spomnil, da je ruski zunanji minister Sergej Lavrov julija na obisku v Sloveniji sicer zagotovil, da se bo projekt nadaljeval, vendar glede na to, da se ukrajinska kriza ne razpleta, "je ruska stran očitno ocenila, da bo zelo težko prišlo do uresničitve Južnega toka".

Izpostavil je, da je problem zakonodaja EU. "Ves čas je bil problem, ali bo Bruselj dovolil implementacijo Južnega toka," je dejal. To naj bi bil tudi argument Moskve, a kot je še ocenil Erjavec, je to očitno tudi posledica pritiska mednarodnih sankcij na Rusijo zaradi ukrajinske krize, padca cen nafte in padca tečaja rublja.

"Tega projekta smo se v smislu vlaganja finančnih sredstev lotili zelo pazljivo," je še zagotovil Erjavec.

"Ta projekt je izjemno drag in vprašanje je, ali je v tem trenutku ta projekt tudi finančno realen," je menil zunanji minister in spomnil, da bi samo v Sloveniji projekt stal okoli milijardo evrov.

Opozoril je sicer, da imamo države podpisane sporazume in da bodo preučili, kako naprej. Ni pa mogel povedati, ali bo morda Slovenija zahtevala kakšno odškodnino zaradi odpovedi projekta. Po njegovi oceni sicer Slovenija kot država v ta projekt ni vložila kakih bistvenih finančnih sredstev in ni utrpela večje škode.