Zanimivosti

Kateri izdelki so še užitni po preteku roka

Sašo Avramovič
2. 12. 2014, 20.02
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

Zagotovo ste se že kdaj znašli v dilemi, ali je izdelek, ki mu je sicer že potekel rok uporabe, še užiten? Ali ste ga nato zavrgli? Ni potrebnih vseh takšnih izdelkov zavreči, saj lahko nekatere med njimi tudi po roku še vedno uživamo. Danes vam ponujamo pregled slednjih.

Profimedia

Prejšnji teden je potekal evropski teden zmanjševanja odpadkov, letošnji poudarek pa je bil na zmanjševanju odpadkov hrane. Verjeli ali ne, v Sloveniji posameznik letno zavrže okoli 80 kilogramov hrane. Največji del zavržene hrane predstavlja kruh, sledijo sadje in zelenjava ter mleko in jajca.

IZDELEK / Še užitno po preteku roka

jogurt - 7 dni

mleko - 7 dni

skuta - 10 dni

maslo - 7 dni

Zavržemo torej preveč hrane, med zavrženimi izdelki se gotovo znajdejo tudi tisti, ki jim je pretekel rok uporabe, a so še vedno užitni. Seveda je vprašanje, koliko časa še. Druga pomembna stvar je, kje in kako jih hranimo. O tej tematiki smo se pogovarjali z Aljo Dimic, prehransko terapevtko iz Centra Holistic. Pravi, da so po pretečenem roku uporabe še vedno užitni predvsem tisti izdelki, ki niso sveži (testenine, moka, riž, sladkor …). Omenjene lahko ob primernem hranjenju uživamo še kar nekaj časa od datuma, odtisnjenega na embalaži. »Tudi živila, ki se sicer hitreje pokvarijo, to so denimo mlečni izdelki, ob primerni hrambi zdržijo dlje. Jogurt, skuto in sir hranite v hladilniku v zaprtih posodicah in zdržali bodo še deset dni po roku uporabe. Tudi jajca zdržijo veliko dlje, kot je napisano na njih,« meni Dimičeva. Poglejmo torej vsak izdelek posebej. Jajca v hladilniku ostanejo sveža en mesec, skuta približno deset dni, jogurt en teden, prav toliko tudi mleko, »nesveži« izdelki (konzervirana in vnaprej pripravljena hrana, riž …) pa veliko dlje.

»Tudi živila, ki se sicer hitreje pokvarijo, to so na primer mlečni izdelki, ob primerni hrambi zdržijo dlje.« Alja Dimic, prehranska terapevtka

Še posebej pazljivi moramo biti pri uživanju mesa, ki se zares zelo hitro pokvari, na njem pa se začnejo množiti strupene bakterije. Priporočljivo je, da hrano, preden jo zaužijemo, vedno dobro pregledamo. Ali je morda plesniva ali smrdi in je morda spremenila strukturo. »Takšno hrano je bolje zavreči.«

Dimičeva dodaja, da proizvajalci na izdelke največkrat zaradi preventive in lastne varnosti napišejo krajše roke uporabe. »Prav tako je to le priporočeni rok uporabe in po tem datumu trgovci izdelka ne smejo več prodajati, mi pa jih ob primerni hrambi, v hladilniku in zaprtih posodicah lahko še vedno uporabljamo.«