Zanimivosti

Zagreb podaril Ljubljani božično drevo

STA/J.P.
2. 12. 2014, 15.32
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

Mesto Zagreb je pred prihajajočimi prazniki v znak prijateljstva Ljubljani podarilo božično drevo, ki so ga postavili na ploščadi pred gostilno Figovec. Drevo bosta na prireditvi v sredo mestu svečano predali namestnici zagrebškega župana Sandra Švaljek in Vesna Kusin. Smreka je visoka devet metrov in okrašena tudi s simboli Zagreba.

Facebook

Po trgih na Dunaju, v Rimu, Berlinu in Budimpešti je Ljubljana kot peto mesto prijatelj hrvaške prestolnice, ki ga bo med decembrskimi prazniki krasila zagrebška smreka. Na njej je več kot 200 svečk in okraskov, ki simbolizirajo Zagreb, je za STA dejala Darija Juzbašić iz turistične skupnosti Zagreb.

Zagrebškim prijateljskim mestom so smreko prvič podarili leta 2010, ko je bilo okrašeno zagrebško drevo postavljeno na Dunaju.

Devetmetrsko drevo je po pojasnilih Hrvaške turistične skupnosti okrašeno s simboličnimi lectarji v 200 božičnih kroglah in stekelcih ter z večstoletnimi tradicionalnimi lesenimi otroškimi igračami z območja hrvaškega Zagorja. Lectovo srce kot prepoznaven hrvaški izdelek in spominek mesta Zagreb izraža dobrodošlico in ljubezen do soljudi, so pojasnili.

Namestnici zagrebškega župana Milana Bandića, ki zaradi osumljenosti korupcije med preiskavo ne sme opravljati županskih nalog, bosta v sredo ob 17.30 drevo svečano predali ljubljanskemu županu Zoranu Jankoviću. Na prireditvi, na kateri bodo prižgali luči na drevesu, bo nastopila znana zagrebška skupina Kralji ulice, program bodo popestrili tudi liki iz zagrebške zgodovine.

Kot je pojasnila Juzbašićeva, bodo mimoidočim podarili nekatere zagrebške spominke ter tudi promocijski material, s katerim bodo povabili Ljubljančane naj obiščejo Zagreb med adventom. Decembra lani je Zagreb obiskalo več kot 46.000 turistov ali 17 odstotkov več kot leta 2012. Poleg Italijanov in državljanov BiH so bili najštevilčnejši gostje iz Slovenije, so še izpostavili v zagrebški turistični skupnosti.