Zanimivosti

»Slišala sem kirurga: zarežite globje v oko. Kričala sem, nihče me ni slišal.«

M.J.
2. 12. 2014, 13.05
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

Pacienti so situacijo opisali kot dušenje, paralizo, bolečino, halucinacije, nekateri pa so imeli tudi bližnje srečanje s smrtjo. Pri večini je budnost trajala okoli pet minut.

Arhiv Svet24

»Bila sem budna, nisem pa se mogla premakniti. Slišala sem kirurga kako govori: zarežite globje v oko. Kričala sem, nihče pa me ni slišal. Nič me ni bolelo. Poskusila sem migati s prsti in se premakniti z operacijske mize, toda bila sem paralizirana. Mislila sem, da umiram,« je dejala Carol Weiherer, ki se je tako spomnila svoje operacije očesa in svojega predčasnega bujenja.

Fenomen, imenovan 'zavest med splošno anestezijo', je pri Carol pustil trajne posledice – že 16 let se bori namreč s posttravmatskim stresom. »Od leta 1998 spim v naslonjaču, kajti če se uležem na hrbet, se mi vrnejo prizori iz operacijske sobe in pričnem se tresti,« je dejala Carol Weiherer.

Po najnovejši študiji, ki so jo v Veliki Britaniji izvedli na treh milijonih pacientov, kateri so prejeli splošno anestezijo, se med operacijo prebudi eden na 19.600 pacientov. V ZDA pa naj bi bila ta stopnja še veliko višja; pod splošno anestezijo se zbudi en pacient od 1000. Do tega predvsem prihaja zaradi slabe dozirne tehnike ali zaradi nepravilnega doziranja.

Pacienti so situacijo opisali kot dušenje, paralizo, bolečino, halucinacije, nekateri pa so imeli tudi izkušnjo s smrtjo. Pri večini je budnost trajala okoli pet minut. In vsi ki so se zbudili med operacijo imajo podobne posledice kot Carol Weiherer.

To se je zgodilo tudi šestletnemu sinu Kristen, ki je bil kot dvoletnik operiran na mandljih. Po operaciji, se je otrok začel nenavadno obnašati, imel pa je hude napade tesnobe.

»Pred enim letom nam je začel razkrivati svojo travmatično izkušnjo in kako je bil buden med operacijo. Spominja se, kako je izgledal kirurg, še predobro pa se spominja, da se ni mogel premakniti. Ima nočne more, muči ga tesnoba,« je dejala njegova mama Kristen.

Še večjo verjetnost, da se bodo zbudili med splošno anestezijo, pa imajo pacienti med carskim rezom in operacijo na srcu ali če imajo težave z dihanjem.