Zanimivosti

Korošci točijo gorivo v Avstriji

A.Š.
2. 12. 2014, 12.46
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

Pred 20 leti je na sončni strani Alp cvetel bencinski turizem.

Takrat so trume Avstrijcev drle na Koroško in ob pol cenejšem bencinu pojedle še kosilo v lokalni restavraciji. Dve desetletji pozneje je situacija obratna. Ne samo da je preračunano in brez inflacije na slovenskih črpalkah gorivo štirikrat dražje kot takrat, velik del ljudi ob severni meji toči gorivo v svoje avtomobile pri Avstrijcih.

Cena goriv v sosednji Avstriji se oblikuje na dnevni bazi, najcenejše pa je ob nedeljah zvečer. Pri nas liter dizla stane 1,332 evra, pri sosedih pa je preteklo nedeljo tik za mejo stal 1,192 evra. Celih 14 centov, kar je pri 60-litrskem rezervoarju 8,4 evra razlike.

A to je samo en del te zgodbe, da se hodi po gorivo k sosedom. Vsak, ki to počne, bo slej ko prej opazil, da z enim tankom naredi kar nekaj več kilometrov, tudi do 150, pravijo. Včasih bi rekli, da gre za urbani mit ali psihološki efekt, pa se dejansko preverjeno izkaže, da je gorivo pri sosedih tudi boljše kakovosti.

Vzemite to primerjavo za zanimivost, a vseeno, Korošci že kar nekaj časa veselo točijo gorivo pri sosedih, saj se to lepo pozna v denarnici, posledično pa financirajo tudi sicer drobcen, a vseeno, delež avstrijskega gospodarstva.