Zanimivosti

Mar nenavaden trušč res naznanja pogubo?

J.P.
2. 12. 2014, 11.46
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

Nekaj nenavadnega naj bi se dogajalo nad Veliko Britanijo. Tisoči namreč poročajo o pokih, ki naj bi širom države odzvanjali v soboto popoldne. Poročila nenavadne zvočne pojave povečini primerjajo z eksplozijami ali gromom.

Arhiv Svet24

Nekatere je zvok spominjal na nadzvočne poke, do kakršnih pride, ko nadzvočno letalo prebije zvočni zid. Spet drugi so mislili, da slišijo ognjemet. A ko so pogledali skozi okno, o ognjemetu ni bilo ne duha ne sluha. Takoj ko je hrup prestal, so se teoretiki zarote zgrnili nad socialna omrežja – dejstvo, da je bil glasen pok slišen tudi v več tisoč kilometrov oddaljenem Buffalu v Združenih državah Amerike, je le še prililo olja na ogenj. Kaj bi torej lahko bilo?

Glasen pok je bil slišen tudi v več tisoč kilometrov oddaljenem Buffalu v Združenih državah Amerike.

Verjetne in manj verjetne razlage

Najbolj bizarne so gotovo tiste, ki zvočne pojave pripisujejo domnevnemu koncu sveta – poki naj bi, natančneje, naznanjali našo skorajšnjo pogubo. Tudi tokrat niso umanjkali Nezemljani in še enkrat znova jih le malokdo jemlje resno. Bolj verjetna se zdi razlaga, da je zvok, ki je spominjal na zaporedje eksplozij, posledica testiranja skrivnega ameriškega letala, zmožnega petkratnih hitrosti zvoka. Avrora se zdi priročen krivec. Že četrt stoletja se namreč govori o skrivnostnem nadzvočnem letalu, ki so ga razvili Američani. Manj obravnavana pa je misel, kakšna je sploh potreba po tovrstnem letalu, če pa so v tem primeru Američanom na voljo sateliti. In le malo verjetno se zdi, da bi se, če bi tako letalo dejansko obstajalo, slišalo na vseh koncih Velike Britanije. Da bi šlo zgolj za vremenski pojav, so tamkajšnje meteorološke službe že zanikale. Kot se izkaže, je najbolj verjetna razlaga »vesoljska«. Zvoke naj bi namreč proizvedel masiven meteor, ki je vstopil v atmosfero nad Veliko Britanijo. Čeprav meteorje pogosto dojemamo kot vizualen fenomen, znajo ti biti dokaj hrupni, seveda odvisno od njihove velikosti. Pretekla poročila ob padcu meteorjev so namreč skladna s sobotnimi, krivec pa je najverjetneje strmoglavil v ocean.