Svet

Evropski svet prevzel Donald Tusk

Črt Kaker
2. 12. 2014, 19.29
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

Energični in karizmatični nekdanji poljski predsednik vlade Donald Tusk je včeraj od Hermana van Rompuya prevzel vodenje Evropskega sveta.

Reuters

Z včerajšnjo slavnostno predajo poslov med van Rompuyem in Tuskom se končuje polletno obdobje kadrovanja na najvišja politična mesta v Bruslju, v tem obdobju se je namreč zamenjala celotna bruseljska politična garnitura. Dobili smo namreč novega predsednika Evropskega parlamenta, Evropske komisije in včeraj še novega prvega moža Evropskega sveta.

Kot je včeraj dejal 57-letni Poljak in prvi politik iz nekdanjega sovjetskega bloka, ki je stopil na enega najvišjih položajev v Evropski uniji, je Evropa danes soočena s »sovražniki«. »Politika se je vrnila v Evropo. Zgodovina je nazaj,« je poudaril in obenem zatrdil, da se bo boril proti »grožnjam EU, ki prihajajo tako od zunaj kot od znotraj«.

»Za končanje gospodarske krize potrebujemo neusmiljeno odločnost.«

Posvaril je pred krepitvijo evroskeptikov in grožnjami Londona z izstopom Velike Britanije iz EU. Kot je dejal, se bo pri svojem delu osredotočil na zaščito »temeljnih vrednot, solidarnosti, svobode, enotnosti«. Poleg krepitve politične enotnosti nasproti evroskepticizmu in zaščite evropske varnosti pred zunanjimi grožnjami je Tusk danes izpostavil še dve prioritetni nalogi – končanje gospodarske in finančne krize s krepitvijo rasti ter krepitev vezi z ZDA. »Za končanje gospodarske krize potrebujemo neusmiljeno odločnost,« je poudaril in pozval k dokončanju evropske monetarne unije, čeprav njegova domovina Poljska skupne valute za zdaj ni prevzela. 

»Najljubši sin Poljske postaja oče Evropske unije,« je ob primopredaji poslov izpostavil Herman van Rompuy in dodal, da je to »vesel in poseben dan«. Dejal je še, da odhaja pomirjen, saj predaja položaj v varne roke. Tusk bo sicer na položaju ostal vsaj do sredine leta 2017.