Slovenija

Državni zbor sprejel rebalans proračuna

STA/B.K.
19. 11. 2014, 18.02
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.55
Deli članek:

Šest tednov pred koncem leta je Državni zbor sprejel rebalans letošnjega državnega proračuna. Z njim se zagotavlja dodaten denar za izdatke, ki so bili ocenjeni prenizko, primanjkljaj pa povečuje na 1,2 milijarde evrov. Vlada je poiskala prihranke, kjer je za to našla možnosti, odločnejše ukrepe pa napoveduje pri spremembah proračuna za leto 2015.

STA

Z rebalansom, zanj je glasovalo 52 poslancev, proti njemu pa 22, se letošnji prihodki državnega proračuna zmanjšujejo za 20 milijonov evrov, poraba pa se povečuje za 177 milijonov evrov.

Finančni minister Dušan Mramor je v torek ob obravnavi rebalansa pojasnil, da je glavni krivec za nižje ocenjene prihodke izpad davka na nepremičnine, nižji bodo tudi prihodki od dohodnine ter trošarin. Delno bodo ta izpad ublažili višji prihodki od davka na dodano vrednost ter koncesij.

Opozicija vidi rebalans kot uvod v drastične reze v letu 2015. Kot je v sredo ocenil Luka Mesec iz Združene levice, se z njim le nadaljuje dosedanje trende, ko so stroške krize v Sloveniji plačevali revni in srednji sloj, medtem ko so najbogatejši ponavadi prejemali odpustke.

V SDS in NSi, kjer niso uspeli z vrsto predlogov dopolnil k rebalansu, pa opozarjajo, da je rebalans z dvigom primanjkljaja in povečanjem zadolžitve države izraz napačnega vodenja javnofinančne politike.

Tako kot v opoziciji so tudi v SD ocenjevali rebalans kot generalko pred obravnavo rebalansa za leto 2015, katerega predstavitev vlada napoveduje januarja. Tedaj bodo po besedah Matjaž Hana zahtevali jasne in konkretne odgovore na vprašanja, kako bomo v Sloveniji presegli politiko varčevanja in se usmerili v ukrepe za spodbujanje gospodarske rasti in predvsem zagotavljanje blaginje ljudi.