Slovenija

Nove grožnje Cerarju

Črt Kaker
19. 11. 2014, 16.36
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.55
Deli članek:

Včerajšnji dan v državnem zboru je postregel z novo pestro debato, v kateri znova ni manjkalo političnih obračunavanj in groženj. Tema dneva je bil vladni rebalans proračuna za leto 2014, s katerim se primanjkljaj povečuje na 1,2 milijarde evrov.

STA

Cerar je poslancem ob tem ponovil v teh letih že neštetokrat slišano frazo, da dolgoročno ne moremo trošiti več, kot ustvarimo, hkrati pa je obljubil nove ukrepe, ki bodo okrepili gospodarsko rast.

Minister za finance Dušan Mramor je o predlogu rebalansa dejal, da je »ob izjemno negotovih razmerah v letu 2013 pri pripravi proračuna za letošnje leto ter tudi velikih spremembah v prvem delu letošnjega leta rebalans proračuna logična posledica«, in ob tem pripomnil, da je cilj vlade, da se do leta 2017 uravnotežijo javne finance. Rebalansu proračuna so svojo podporo že napovedale koalicijske partnerice. Veliko ostrih tonov pa je bilo slišati s strani opozicije.

Ti so do rebalansa kritični, opozorili pa so na nesprejemljivost določenih rezov, predvsem zmanjševanje sredstev za investicije na področju lokalne infrastrukture. Nekdanja predsednica vlade Alenka Bratušek je dejala, da je rebalans povsem nepotreben in da ne prinaša strukturnega preboja. V SDS so opozorili, da je Slovenija že od konca septembra zaradi nesprejetja zakona o fiskalnem pravilu v neustavnem stanju. SDS je zato v proceduro že vložila predlog zakona o fiskalnem pravilu in pričakuje, da ga bo koalicija sprejela. V nasprotnem primeru namreč Cerarju grozijo z ustavno obtožbo.