Slovenija

Računsko sodišče ugotovilo nekaj nepravilnosti pri dodeljevanju transferov v Občini Gorje

STA
5. 11. 2014, 10.46
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.55
Deli članek:

Računsko sodišče je preverilo pravilnost poslovanja Občine Gorje v delu, ki se nanaša na dodeljevanje tekočih transferov v letu 2012, in ji izreklo mnenje s pridržkom. Sodišče je občini priporočilo, naj okrepi notranje kontrole pri nadzoru nad plačili razlike programov v vrtcih ter pri postopkih dodelitve transferov nepridobitnim organizacijam.

Thinkstock

Revizija je pokazala, da gorjanska občina leta 2012 v nekaterih primerih, ki se nanašajo na dodeljevanje tekočih transferov, ni poslovala v skladu s predpisi. Tako so se po ugotovitvah računskega sodišča, kot je razvidno iz danes objavljenega revizijskega poročila, dogajale nepravilnosti ali napake pri plačilih vrtcev, šolskih prevozov ter pri financiranju programa športa in političnih strank.

Občina je pogodbo o izvajanju šolskih prevozov sklenila s ponudnikom, ki je ponudbo oddal prepozno. Financirala je storitve namestitve v nadomestnih oblikah bivanja in oskrbe izven mreže javne službe, čeprav občinski svet ni sprejel odločitve, da jih občina financira. Plačala je tudi razliko med ceno programov v vrtcih in plačili staršev v znesku 1588 evrov za rejenca, ki ni imel stalnega prebivališča v občini.

Gorjanska občina za leto 2012 ni sprejela lokalnega programa za kulturo, glede sofinanciranja programov športa pa je bilo več nepravilnosti pri javnih razpisih. Med drugim iz dokumentacije ni razvidno, na podlagi katerih meril sta bila opravljena strokovni pregled in ocenjevanje vlog, pri čemer je občina prejemnikom nakazala sredstva v skupnem znesku 26.248 evrov, trem prejemnikom pa je dodelila sredstva v višini 2642 evrov, ne da bi prej izvedla javni razpis.

Sredstva za financiranje političnih strank je dodelila in nakazala le eni od štirih političnih strank, ki so kandidirale kandidate za občinski svet in so dobile najmanj 50 odstotkov glasov, potrebnih za izvolitev enega svetnika. Storitev pomoči družini na domu pa je plačevala na podlagi zahtevkov, ki jih ni mogla preveriti.

Razkrite nepravilnosti je občina, kjer je bilo to mogoče, že med revizijskim postopkom odpravila oziroma je sprejela ustrezne popravljalne ukrepe.