Slovenija

Tofu grozi zapor

robert.marin@svet24.si
24. 10. 2014, 06.55
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.55
Deli članek:

Na zatožno klop ljubljanskega okrožnega sodišča je sedel novinar in humorist Tone Fornezzi – Tof, obtožen obrekovanja in razžalitve poslanca SDS Jožeta Tanka. Krivde ne priznava.

Mediaspeed

»Jože Tanko, opozicijski govedar, Janševo trobilo, čefurski hlapec, ki je v rdečem režimu vladajočim Srbom povsod, kjer je bilo le možno, lezel v rit, ta politični nebodigatreba, ki je postal zaveden Slovenec šele po osamosvojitvi, ko je bilo takorekoč že vse postlano, danes tuli, da naj predsednik države dr. Danilo Türk odstopi, ker je predlagal Tomaža Ertla za državno odlikovanje. Tomaž Ertl je takrat s svojim dejanjem in odločitvijo preprečil miting srbskih prenapetežev v Ljubljani, ki bi lahko takrat povzročili v Sloveniji usoden masaker. Ertl je bil in je heroj slovenske osamosvojitve, ki bi moral biti za svojo hrabrost in odločnost že zdavnaj odlikovan. Kje pa je bil ta, danes tako kričavi Jože Tanko takrat, ko so Ertl in njegovi tovariši, odločni Slovenci za našo samostojnost, dobesedno nosili glavo v torbi. Kje pa je bil takrat ta korajžni Jože Tanko? Kje? Strahopezdljivo je čuval svojo rit, skrit v varnem zavetju, da so drugi namesto njega, za ceno svojih življenj, postavili temelje samostojni Sloveniji. Zdaj pa je, kot še mnogo njemu podobnih strahopetnežev, začutil priložnost, da samega sebe proglasi za junaka. Drek, pa tako junaštvo! Največ, dragi Tanko, boste storili za Slovenijo, če v Albaniji zaprosite za politični azil,« je zapisal v inkriminiranem prispevku Tof.

Humorist in upokojeni novinar se je v kazenskem postopku znašel zaradi prispevka z naslovom Strahopezdljivec Tanko, ki je bil na spletni strani toftop.si objavljen leta 2009.

Včeraj je bil na ljubljanskem okrožnem sodišču izpeljan predobravnavni narok, ki daje obdolženim možnost, da se izjasnijo o očitkih in si ob priznanju krivde pribarantajo nekoliko milejšo kazen. Za kaznivo dejanje obrekovanja je sicer predvidena denarna kazen oziroma do eno leto zapora, za razžalitev pa denarna kazen oziroma do pol leta zapora. Tožilka je Tofu v primeru priznanja krivde ponujala denarno kazen v višini šestdesetih dnevnih zneskov, kar znese približno dve možakarjevi mesečni pokojnini oziroma 2800 evrov.

Mediaspeed

Tof, ki se brani sam, brez odvetnika, pa je govoril, da razume, katera kazniva dejanja se mu očitajo, obtožnica na splošno pa se mu zdi nerazumljiva, ker meni, da ni kriv. Ob tem je pojasnil, da je bil inkriminirani prispevek zgolj odmev na skrajno nesramen nastop Tanka na nacionalki, v katerem je žalil takratnega predsednika republike Danila Türka ob odločitvi, da odlikuje Tomaža Ertla za akcijo Sever. Tof je še pojasnil, da so mu bralci takrat poslali veliko protestnih sporočil, ki jih je zgolj strnil v vest in objavil, prepričan, da ga pri tem varuje ustavna pravica do svobodnega izražanja. Ker krivde ni priznal, bo sodnica Lea Habjanić primer razčiščevala na glavni obravnavi, predvidoma v začetku prihodnjega leta.

Podrobnosti iz obtožnice bodo sicer predstavljene ob začetku sojenja, zaradi istega prispevka pa sta se Tof in Tanko srečala že na pravdnem oddelku ljubljanskega okrajnega sodišča. Odločitev v tej zadevi je znana in pravnomočna: upokojeni novinar in humorist mora poslancu SDS zaradi zapisa plačati 3000 evrov odškodnine. Tanko je takrat med zaslišanjem povedal, da je bil zaradi objave čustveno prizadet in psihično labilen, da je zadeva načela njegovo samozavest, zaradi česar so trpeli njegovo delo in tudi odnosi v družini. Po njegovih besedah zapisi niso le žaljivi, temveč tudi neresnični, med drugim je dejal, da je bil vpoklican v obrambo dežele in je tudi patruljiral ob Kolpi.

Mediaspeed

Tanko je sicer zahteval 10.000 evrov odškodnine, a je sodnica Katja Ficko Dolžan, ki je tehtala pravico do osebnega dostojanstva ter časti in dobrega imena poslanca na eni strani in pravico do svobodnega izražanja novinarja na drugi strani, presodila, da je odškodninski zahtevek kljub vsemu nekoliko previsok. Tof je sicer imen namen sodbo izpodbijati na višjem sodišču, ki pa je njegovo pritožbo konec avgusta zavrnilo kot prepozno.