Slovenija

Letošnja zlata gazela postalo podjetje Plastika Skaza

STA/J.P.
22. 10. 2014, 19.33
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.55
Deli članek:

Letošnje najboljše hitro rastoče podjetje oz. zlata gazela je postalo podjetje Plastika Skaza. Srebrna gazela je postalo podjetje SMT, bronasta gazela pa Cablex Plastik, so sporočili iz Dnevnika, ki bdi nad izborom. Nagrajence, ki so jih izbrali med regijskimi zmagovalci, so razglasili na nocojšnji slovesnosti v Cankarjevem domu.

Facebook

Velenjsko podjetje Plastika Skaza razvija in proizvaja izdelke iz visokotehnoloških materialov, med katerimi so tudi biomateriali in reciklati, portoroški SMT se ukvarja z razvojem in proizvodnjo elektronskih naprav, semiško podjetje Cablex Plastik pa je specializirano za izdelavo plastičnih komponent in mehanskih sklopov.

Kot je v utemeljitvi nagrade zapisala komisija, se je Plastika Skaza v desetletjih obstoja večkrat preobrazila: iz obrtniškega v profesionalno vodeno podjetje, iz podjetja v krizi v uspešno rastočo družbo, iz podizvajalskega proizvodnega podjetja v razvojno podjetje z lastnimi produkti.

Podjetje je v petih letih prihodke iz prodaje povečalo za skoraj trikrat, z 8,5 na 24 milijonov evrov. Posluje na mednarodnem parketu z globalno uveljavljenimi družbami, poleg korporativne je podjetje razvilo dve lastni produktni blagovni znamki.

Dnevnik za izbor regijskih in nacionalnih gazel uporabi lestvico 100 podjetij iz vsake regije, torej skupno 600, na lestvici 500 najhitreje rastočih podjetij pa so posamezne regije različno zastopane.

Lani je 500 najhitreje rastočih podjetij doseglo skupno prodajo v vrednosti 4,82 milijarde evrov, kar v petih letih predstavlja 222-odstotno rast. Skupno so ta podjetja ustvarila 155,22 milijona evrov dobička.

Podjetja so lani skupno dosegla 769,54 milijona evrov dodane vrednosti, kar pomeni, da je ta v petletnem obdobju zrasla za 163 odstotkov. Povprečna dodana vrednost na zaposlenega je v povprečju znašala 46.517 evrov, medtem ko je slovensko povprečje 39.049 evrov na zaposlenega.

Podjetja na lestvici so lani zaposlovala 20.421 ljudi, v petih letih se je število delovnih mest povečalo za 11.226. Hitro rastoča podjetja so tako v petletnem obdobju število delovnih mest povečala za 122 odstotkov, medtem ko so gospodarske družbe v Sloveniji kot celoti v istem obdobju dosegle 14-odstotni padec števila delovnih mest.

Finalisti izbora so bile regijske gazele. Tako so se za naziv najboljše gazele poleg Plastike Skaze, ki je bila savinjsko-zasavska gazela, primorsko-notranjske gazele SMT in dolenjsko-posavske gazele Cablex Plastik, potegovale še dravsko-pomurska gazela oz. podjetje Imenšek, osrednjeslovenska gazela MI Elektronika in gorenjska gazela Domel Holding.