Kultura

Svetlana Makarovič: Če ne bi bilo Brenkove, ne bi pisala pravljic

STA/J.P.
22. 10. 2014, 19.23
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.55
Deli članek:

Ob obletnici rojstva Kristine Brenkove v Mladinski knjigi že nekaj let pripravljajo praznik Čebelice. Letos so prireditev posvetili Svetlani Makarovič, ki so ji te dni izdali antološki izbor pravljic Zlata mačja preja. Makarovičeva ima na Brenkovo lepe spomine: "Če ne bi bilo Kristine Brenkove, ne bi nikoli pisala pravljic," je dejala za STA.

mediaspeed

"Kristina Brenkova je bila prva, ki je na založbi vztrajala, da se natisne moji slikanici Pekarna Miš Maš in Kosovirja na leteči žlici," je povedala Makarovičeva, ki se je spominja kot velike dame. "Ko sem jo prvič srečala, sem bila 'smetiščna mačka', ona pa me je sprejela kot sebi enako - kot veliko damo, s čemer me je takoj osvojila," je dejala Makarovičeva o Brenkovi, ki jo je spremljala celo življenje. "Brenkova je bila več kot človek, bila je vila," je dodala.

Praznik čebelice je nastal na pobudo nekdanje vodje otroškega oddelka knjigarne Konzorcij Bedite Mlinar, ki si je že pred mnogimi leti želela, da bi na rojstni dan Kristine Brenkove, ki ji lahko rečemo kar "mama dobre otroške knjige" in je zaslužna za to, da imamo v Sloveniji toliko dobrih del za otroke, pripravili prireditev, s katero bi se ji poklonili, je za STA povedala urednica leposlovja pri Mladinski knjigi Irena Matko Lukan.

Ob tem je spomnila, da se na današnji dan urednice spomnijo tudi z nagrado za izvirno slovensko slikanico, ki že nekaj let nosi ime po njej. Podelitev nagrade je bila danes opoldne v Trubarjevi hiši literature, nagrado pa je prejela avtorska slikanica Huiqin Wang Ferdinand Avguštin Hallerstein: Slovenec v Prepovedanem mestu.

Letošnji praznik Čebelice so posvetili Svetlani Makarovič, ki je po besedah Matko Lukanove ena najpomembnejših in najbolj priljubljenih avtoric za otroke v Sloveniji. Pri projektu so se povezovali z Lutkovnim gledališčem Ljubljana, ki je v Konzorciju uprizorilo neštetokrat odigrano predstavo Sapramiška. Zbrane otroke je animirala igralka Asja Kahrimanović.

Dogodki na današnji dan potekajo po vseh knjigarnah Mladinske knjige knjige v Sloveniji, različne dejavnosti pa pripravljajo tudi po knjižnicah in vrtcih. Prireditev je prerasla v mesec otroških knjig. Moto vseh dogodkov je dobra knjiga za otroke, je še povedala urednica.

Praznik čebelice je nastal na pobudo nekdanje vodje otroškega oddelka knjigarne Konzorcij Bedite Mlinar.

Praznik nosi ime po zbirki Čebelica, ki jo je leta 1953 zasnovala Kristina Brenkova v želji, da bi v času, ko je bila kakovostna knjiga družinam težko dostopna, našla pot do otrok.

Brenkova (1911-2009) se je rodila v Horjulu. V Ljubljani je študirala psihologijo in pedagogiko, iz slednje je tudi doktorirala. Med njenimi avtorskimi deli velja omeniti Deklico Delfino in lisico Zvitorepko, Partizanko Kristino in Hišo ob potoku, zaslužna pa je tudi za slovenske prevode nekaterih ključnih del iz svetovne mladinske književnosti, med njimi za Piko Nogavičko. Prejela je številna domača in tuja priznanja.