Slovenija

Ptujska županska "bitka na nož" bo epilog doživela v nedeljo

STA/J.P.
16. 10. 2014, 09.02
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.55
Deli članek:

Na Ptuju je bilo že pred lokalnimi volitvami jasno, da se obeta hud boj za menjavo na županskem stolčku, saj si po treh zaporednih mandatih Štefana Čelana marsikdo želi sprememb. Dokaz za to, je bilo kar devet kandidatov, a da bo šlo po tesnem izidu v prvem krogu dobesedno "na nož", si verjetno v najstarejšem slovenskem mestu niso predstavljali.

Facebook, Mediaspeed, STA

Čelanov najresnejši izzivalec in najglasnejši kritik je bil podjetnik Miran Senčar, ki je kandidiral ob podpori Društva za Ptuj in aktualnega župana z 31,75 odstotka v prvem krogu premagal za en sam glas. A s tem se je pravi boj za oblast šele začel, razmere pa so bile kot ustvarjene za umazano kampanjo, ki sta jo na deklarativni ravni obsodila oba, kaj več od tega pa nista storila.

Oba županska kandidata sta prepričana v svojo zmago. Čelan jo je sicer napovedoval že v prvem krogu, a se mu klub številnim plakatom po vsem mestu ni izšlo. Senčar je skušal ljudi prepričati predvsem na terenu, kar je počel vsaj zadnje leto dni, glede na podporo pa pravi, da bi lahko zmagal s kar veliko prednostjo.

Čeprav sta po prvem krogu oba izrazila upanje, da bo v dveh tednih pred odločilnim krogom zaradi manj kandidatov več priložnosti za predstavitve programskih izhodišč in vprašanj, ki zadevajo boljše življenje Ptujčanov ter razvoj najmanj razvite slovenske mestne občine, se to ni zgodilo.

Namesto tega so padale obtožbe, kazenske ovadbe in celo grožnje s smrtjo, zagotovo pa pred nedeljo ne bo jasno, ali so Čelanu s smrtjo grozili njegovi politični nasprotniki ali pa za dvig popularnosti kar on sam, kot celo menijo nekateri poznavalci razmer v mestu.

Kljub najbolj vroči in umazani predvolilni kampanji v mestu, kjer so doslej v mestnem svetu odločitve sprejemali s konsenzom, je obema kandidatom uspelo dobiti podpornike pred drugim krogom, pri čemer se zdi, da je bil Senčar nekoliko bolj prepričljiv, saj so ga med drugim podprli štirje protikandidati iz prvega kroga.

V primeru zmage se mu obeta tudi večja podpora v mestnem svetu, kjer bo že z osmimi svojimi svetniki najmočnejši, podporo pa sta mu izrekli še SDS in SD. Nenavadni koaliciji se pridružuje še edini svetnik Neodvisne liste za razvoj Ptuja in županski kandidat Robert Šegula.

Medtem ko se je SMC odločil, da ne bo izrecno podprl nikogar, molčijo pa tudi v DeSUS, ima Čelan v mestnem svetu podporo šesterice svetnikov svoje liste, pred drugim krogom pa so ga podprli še SLS, NSi ter lista Mladi in upokojenci za delovna mesta, ki imajo po enega svetnika, ter ZaAB in Zeleni, ki so ostali brez njih. Čelana sta podprla tudi dva protikandidata iz prvega kroga, med njimi zanimivo tudi Darja Galun, ki je kandidirala s podporo SDS in SLS.