Slovenija

Zapravljivi veleposlanik Peter Reberc spet na sodišču

robert.marin@svet24.si
10. 10. 2014, 17.30
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.55
Deli članek:

Tožilci nekdanjemu veleposlaniku v Madridu Petru Rebercu očitajo zlorabo uradnega položaja ter več kaznivih dejanj poneverbe in neupravičene uporabe tujega premoženja. Reberc obtožbo razume, očitkov v njej pa ne priznava.

Facebook

Včeraj je pred ljubljanskim okrožnim sodiščem potekal predobravnavni narok, ki daje obdolženim možnost, da se izjasnijo o očitkih in si ob priznanju krivde pribarantajo nekoliko milejšo kazen. Ker nekdanji veleposlanik očitkov po obtožbi ni priznal, bo sodnica Lea Habjanič začetek glavne obravnave določila v prihodnjih dneh. Držva sicer od Reberca terja dobrih 13.000 evrov, tožilec Matej Peterca pa mu je v primeru priznanja krivde ponudil tri leta zapora.

Arhiv Svet24
Država od Reberca terja dobrih 13.000 evrov, tožilec pa mu je v primeru priznanja krivde ponudil tri leta zapora.

Obdolženi je včeraj še povedal, da je trenutno brez zaposlitve in brez dohodkov, da se preživlja s priložnostnimi deli in da mu občasno finančno pomagajo prijatelji in starši.

Podrobnosti iz obtožnice bo tožilstvo predstavilo ob začetku sojenja, je pa postopek povezan z zadevo, o kateri smo pri nas pred časom že poročali. Kot je znano, je ljubljansko delovno in socialno sodišče marca lani presodilo, da je Reberc zaradi sumljivih poslov pri porabi proračunskega denarja upravičeno ostal brez službe. Nekdanji veleposlanik, po rodu iz Jelšan pri Ilirski Bistrici, je iz Madrida letel iz treh razlogov.

Prvi očitek je bil, da je sredi leta 2010 uslužbenki veleposlaništva naročil, naj spremeni datum na enem od blagajniških prejemkov, ki ga je nato podpisal in poslal uslužbencu kabineta predsednika vlade. Drugi očitek je, da si je prisvojil za okoli 2500 evrov računalniške opreme, in zadnji, da je v času trajanja mandata, od februarja 2007 do avgusta 2010, nabavil več deset tisoč evrov vredno zalogo gospodinjskih pripomočkov, orodja, knjig in bencina ter si omislil celo puščavskega skakača.

Za gospodinjske pripomočke in pribor je zapravil najmanj 21.800 evrov. Po njegovem odhodu so v rezidenci med drugim našteli skupno 3528 žlic, vilic in nožev, 1800 kozarcev, 100 zajemalk, 77 cedilnikov, 29 lupilcev za krompir in 25 desk za rezanje. Nabavil je za 11.490 evrov različnega orodja, med drugim 15 macol, 11 sekir, 37 klešč, 16 dlet, 5 vrtalnih strojev in žago za les. Omislil si 900 knjig, vrednih 33.800 evrov, in za 40.200 evrov dizelskega goriva, čeprav so na veleposlaništvu imeli jeklene konjičke na bencin.

Reberc je vseskozi vztrajal, da je bila izredna odpoved nezakonita, ker mu niso omogočili zagovora, da je bila odpoved izvedena po poteku zakonsko določenega roka in da se je pri nakupih držal veljavne zakonodaje. Gospodinjske pripomočke je potreboval, ker je sam nameraval prirejati sprejeme. Orodje zato, ker je bila rezidenca v mizernem stanju in se je popravil oziroma obnove lotil sam, glede goriva pa je dejal, da ga je veliko porabil za promocijo naše države, ko se je v času predsedovanja Slovenije Evropski uniji vozil na različne seminarje in televizijske oddaje.

Nekdanji veleposlanik je sicer v več sodnih postopkih. Pred koprskim okrožnim sodiščem ga zaradi zapravljanja davkoplačevalskega denarja toži država, na novogoriškem okrožnem sodišču pa mu za zaprtimi vrati sodijo zaradi domnevnega spolnega napada na osebo, mlajšo od petnajst let, ter domnevnega prikazovanja, izdelave, posesti in posredovanja pornografskega gradiva, na katerem so prikazane mladoletne osebe.