Slovenija

V pripravi etični kodeks sodelovanja med zdravniki in farmacevtsko industrijo

STA/ mv
10. 10. 2014, 17.45
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.55
Deli članek:

Slovensko zdravniško društvo (SZD) je letošnjo 151. redno letno skupščino, ki danes in v soboto poteka v Kranjski Gori, namenilo tudi predstavitvi in razpravi o predlogu etičnega kodeksa sodelovanja med zdravniki in farmacevtsko industrijo. V društvu si namreč želijo jasno urediti ta odnos, da ne bo prihajalo do navzkrižja interesov.

Arhiv Svet24

V SZD so na podlagi šestih pravilnikov, ki urejajo pravila pri organiziranju strokovnih srečanj zdravnikov in so jih lani uskladili z zakonodajo, zapisali predlog etičnega kodeksa, ki zavezuje zdravnike in strokovna združenja glede stikov s farmacevtsko industrijo. Soočajo se namreč z nepopolno zakonodajo, ki postavlja zdravniško izobraževanje v sivo cono in ga do neke mere celo kriminalizira. Kot je na današnji predstavitvi predloga kodeksa pojasnil izvršni sekretar SZD Matija Cevc, kodeks zajema vsa podjetja, ki imajo poslovni ali kakršenkoli interes znotraj zdravstva in je treba z njimi vzdrževati določen odnos. Izhodišče je, da noben zdravnik ne sme od nobenega podjetja prejeti ugodnosti, ki bi povzročile, da bi neprimerno zagovarjal korist tega podjetja. Zdravniki smo na nek način odvisni od farmacevtske industrije. "Zdravila, ki ji predpisujemo, so njeni produkti. Tu se dejansko obračajo veliki denarji. Jasno je, da morajo biti relacije s temi podjetji postavljene na temelje, da ne prihaja do konflikta interesov," je pojasnil predsednik SZD Pavel Poredoš.

Sodelovanje nujno potrebno in zaželeno

Dejstvo je, da je sodelovanje med zdravstvom in farmacijo nujno potrebno in s področja kakovosti zdravstva tudi zaželeno. Tako je stalno izobraževanje, ki ga večinoma finančno podpirajo podjetja, nujno za ohranjanje zdravniške licence. Tudi kliničnih raziskav brez podpore podjetij praktično ni. Kodeks skuša s svojimi določili zagotoviti, da se rezultati takih raziskav interpretirajo objektivno in ni pristranskosti, ki bi preferirala želje farmacevtske industrije. Hkrati skuša preprečiti vpliv podjetij na vsebino in sporočilo strokovnih srečanj, pri čemer pa sponzorirana predavanja niso prepovedana, a bi morala biti jasno označena. Eno ključni izhodišč kodeksa je tudi, da farmacevtska firma ne nagrajuje konkretno določenega posameznika, da bi se ta zavezal predpisovanju njenega zdravila. "To je skregano ne le z etičnimi normami, ampak tudi s strokovno logiko. Žal pa se te zadeve, upam si trditi da v manjši meri, še vedno dogajajo," je ocenil Poredoš. S kodeksom naj bi določili, kako bi lahko delovali korektno in v prid bolnikom. Kako kodeks najbolje pripraviti, pa sta SZD danes svetovala tudi pravnik Rajko Pirnat in nekdanji namestnik predsednika Komisije za preprečevanje korupcije (KPK) Rok Praprotnik. Ključno se jima zdi, da se določila kodeksa implementirajo in da se imenuje organ, ki bo na podlagi kodeksa razsojal v primeru kršitev. Kot je opozoril Pirnat, noben predpis ne more biti tako podroben, da bi dal odgovor na vsa vprašanja. Zato je bolje, da ima kodeks splošne formulacije, kaj je dovoljeno in kaj ne. Bistveno pa je, da obstaja mehanizem za odločanje v konkretnem primeru, kdaj je kodeks kršen.