Slovenija

Vsi drugi so šli naprej, le Bratuškova ne

STA/J.P.
9. 10. 2014, 07.10
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.55
Deli članek:

Po negativni oceni, ki jo je v sredo v Evropskem parlamentu dobila slovenska komisarska kandidatka Alenka Bratušek, bo vlada na današnji seji predvidoma že izbirala novega kandidata, ki bi lahko zamenjal Bratuškovo v ekipi Jean-Clauda Junckerja. Kot je nakazal premier Miro Cerar, slovenska vlada nima več veliko časa za to odločitev.

Reuters

Cerar je v sredo ob robu vrha EU o zaposlovanju v Milanu dejal, da bo morala vlada nemudoma poiskati novega ustreznega kandidata in da časa ni več veliko. Napovedal je tudi takojšnje posvetovanje znotraj koalicije.

Vsi drugi komisarski kandidati so kljub določenim težavam dobili zeleno luč pristojnih odborov.

O imenih sicer še ni želel govoriti, je pa dejal, da bo tudi njegova stranka SMC iskala novega kandidata in da se mu zdi to absolutno nujno.

Drugačnega mnenja je bil predsedujoči SD Dejan Židan, ki je menil, da vladi ne bi bilo treba v Bruselj pošiljati novega imena, ampak bi lahko podprla evropsko poslanko iz njihovih vrst Tanjo Fajon, ki je bila že na prvotnem seznamu skupaj z Bratuškovo in prvakom DeSUS, zunanjim ministrom Karlom Erjavcem.

Bratuškova v Evropskem parlamentu kot edina izmed predlaganih kandidatov nove komisarske ekipe pod vodstvom prihodnjega predsednika Evropske komisije Junckerja ni dobila potrditve. Pristojna odbora za energijo in okolje sta jo zavrnila z veliko večino - 112 poslancev je bilo proti, za pa le 13. Vsi drugi komisarski kandidati so kljub določenim težavam dobili zeleno luč pristojnih odborov.