Slovenija

Komu bo vzela nova vlada

Žiga Kariž
9. 10. 2014, 06.58
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.55
Deli članek:

Finančni minister Mramor, ki bo glavni arhitekt naše poti iz krize, je zavihal rokave, pregledal, kaj je v državni blagajni, in nato javnosti sporočil, da je našel en velik nič in še malo večjo luknjo. Pred ukrepi iz Bruslja naj bi nas rešil rebalans. A ukrepov, s katerimi bi lahko tako pozno v letu v resnici kaj popravili, ni prav veliko.

STA

Finančno ministrstvo bo tako v treh tednih pripravilo predlog rebalansa letošnjega državnega proračuna, v katerega bodo zapisali, da si država letos dovoli porabiti še dodatnih 200 milijonov evrov več, kot bo zaslužila. Skupaj bo država tako porabila kar 1,2 milijarde evrov več, kot pa se bo steklo v njeno blagajno. Vlada Alenke Bratušek je namreč pri pripravi proračuna napačno ocenila, koliko denarja se bo še steklo v bankrotirane banke in koliko denarja bo potrebnega za izplačila pokojnin. Na srečo so naša podjetja kljub krizi delala bolje od pričakovanj, zato so v proračun prispevala tudi več denarja. A vseeno ne dovolj.

Kljub okrevanju gospodarstva nas čaka še več varčevanja.

Slovenija se je sicer Evropski komisiji zavezala, da bo letošnji primanjkljaj brez enkratnih učinkov znašal 3,2 odstotka BDP. »A ko smo pregledali proračun in napovedi o gospodarski rasti in ostalih kazalcih ter preverili prihodke in odhodke, smo ugotovili, da se tega primanjkljaja ne moremo držati,« je dejal Mramor, ko je pojasnjeval, da bo letošnji primanjkljaj znašal kar 3,4 odstotka BDP.

Kje bo nova vlada poskušala najti manjkajoči denar, si preberite v današnji tiskani izdaji časopisa Svet24!