Slovenija

V Zagorju ob Savi aktualnega župana na volitvah izziva pet tekmecev

M.J.
26. 9. 2014, 10.49
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.55
Deli članek:

Aktualni župan Zagorja ob Savi Matjaž Švagan iz stranke Zagorje gre naprej se bo na letošnjih lokalnih volitvah soočil s petimi protikandidati. Pomeril se bo s Slavkom Jelševarjem iz SLS, Gašperjem Koprivškom iz SMC, Bojanom Simončičem iz SDS, Primožem Štendlerjem iz NSi in Željkom Železnikom iz SD.

Wikipedia

Ker vsi prihajajo iz podjetniških in ekonomskih vod, v svojih programih pričakovano poudarjajo ukrepe na področju gospodarstva in razvoja občine.

Švagan se je za vnovično kandidaturo odločil, ker mu občani priznavajo uspešno izvajanje mnogih projektov, ki vodijo v razvoj in napredek občine. Njegov cilj je postaviti Občino Zagorje ob Savi med vodilne občine v Sloveniji.

Med največje dosežke županovanja, ki ga opravlja od leta 1993, šteje skupno prizadevanje z občani za čistejše okolje. Prek sodišča so namreč dosegli, da v Zasavju ne bo kurjenja odpadkov. Njegov cilj za naprej je dokončanje čistilne naprave s kolektorji s pomočjo evropskih sredstev.

Jelševar pa meni, da so potrebne spremembe na županskem mestu, saj se po 20 letih iztroši vsak politik. Dejal je, da Zagorje potrebuje nov način razmišljanja, novo ambiciozno ekipo, ki bo kos izzivom prihodnosti.

Njegov cilj so novi veliki projekti, ki bodo Zagorjanom nudili delo, predvsem veriga elektrarn na srednji Savi in novi investitorji v obrtni coni.

Po oceni Koprivška občina potrebuje svež, neobremenjen in strokoven pristop. Kot občinski svetnik je doslej dajal velik poudarek socialnim vprašanjem ter transparentnemu in zakonitemu delovanju celotnega javnega sektorja v občini.

Njegove prednostne naloge so naložbe v gospodarstvo in dvig zaposlenosti, oživitev lesne industrije in Medijskih toplic, kolesarska steza Zagorje-Izlake, razvoj športnih vsebin ter urejena stanovanjska politika.

Simončič ni zadovoljen z delom dosedanjega župana. Meni, da je treba veliko storiti na področju zaposlovanja, povezovanju med delodajalci, izobraževalnimi organizacijami, uradi za delo in lokalno skupnostjo.

Ocenjuje, da je premalo posluha za razvoj turizma v Zasavju in Zagorju ob Savi. Njegovi prednostni cilji so pridobivanje evropskih sredstev za zaposlovanje, socialno varnost, reševanje stanovanjske problematike, za razvoj turizma in kulture.

Štendler si želi, da občina spet postane zanimiva za ljudi, in to ne le zaradi poceni stanovanj. Delo morebitnega župana bi opravljal nepoklicno in s tem letno v občinski blagajni privarčeval okoli 20.000 evrov, navaja.

Med njegovimi prioritetami so med drugim oživitev zagorskega gospodarstva, zmanjšanje nadomestila za uporabo stavbnega zemljišča in komunalnega prispevka ter nove naložbe za znižanje brezposelnosti.

Železnik verjame, da lahko z izkušnjami iz zasebnega sektorja prispeva k boljšemu načinu vodenja občine.

Svoj volilni program je strnil v tri točke, in sicer maksimalno zakonsko dopustna oprostitev dajatev in prispevkov, pravičnejši in enakomeren razvoj celotne občine ter vlaganja v mlade športne upe in programe za invalide in starostnike.