Slovenija

Kitajci iščejo 52 delavcev za zagon tovarne baterij v Mariboru

M.J.
26. 9. 2014, 10.40
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.55
Deli članek:

Kot kaže, bodo kitajski vlagatelji, ki so že pred časom napovedali vzpostavitev proizvodnje baterij v Mariboru, uresničili svoje napovedi. Družba Shihlien Apes s sedežem na Titovi cesti je namreč danes v časniku Večer objavila oglas, s katerim razpisuje prvih 52 delovnih mest. Kot so že pred časom napovedali, naj bi delo dobilo več kot 150 ljudi.

Predsednik upravnega odbora družbe Shihlien Energy Technology in predsednik uprave skupine Taiwan Glass Group Po Ši Lin je sicer letos Maribor obiskal dvakrat, nazadnje v začetku avgusta. Kot je takrat povedal za Večer, naj bi v treh letih v mariborsko tovarno vložili 15 milijonov evrov. Zagotovil je, da bodo delo dobili ljudje iz Slovenije, direktor pa bo najverjetneje njegov poslovni partner. Koliko bo na koncu zaposlenih, je po njegovem odvisno od tega, kako uspešni bodo s prodajo.

V današnjem oglasu Shihlien Apes ponuja 30 delovnih mest za delo v proizvodnji, potrebujejo pa še po pet inženirjev elektrotehnike, komercialistov za prodajo in programerjev, po dva skladiščnika in računovodji ter po enega vodjo skladišča, vodjo računovodstva in financ ter še enega "office managerja". Od vseh kandidatov pričakujejo pet let delovnih izkušenj na posameznem delovnem področju ali v avtomobilski industriji, prijave pa zbirajo le do konca septembra.

Uradno še vedno ni znano, kje naj bi izbrali lokacijo tovarne, kot je danes na na svojem Facebook profilu zapisal mariborski župan Andrej Fištravec, pa naj bi bil investitor trenutno v zaključni fazi pogajanj za nakup proizvodne hale na Taboru. S proizvodnjo nameravajo pričeti v razmeroma kratkem času, vsekakor pa še letos.

Podjetje naj bi kmalu objavilo še dodatne razpise za nova delovna mesta, v roku treh let pa po Fištravčevih besedah načrtujejo zaposlitev 150 do 300 delavcev.

Kitajska skupina je eden od petih največjih svetovnih proizvajalcev steklenih izdelkov, trenutno pa njihove investicije na Kitajskem dosegajo že 60 milijard evrov. Na različnih lokacijah v tej državi stoji 21 njihovih tovarn. Ena od dejavnosti skupine, ki jo opravljajo preko družbe Shihlien, pa je tudi proizvodnja električnih vozil.