Slovenija

V Kočevju se bodo z županom Prebiličem pomerili štirje kandidati

STA
23. 9. 2014, 14.44
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.55
Deli članek:

Z županom Vladimirjem Prebiličem, kandidatom s podpisi volivcev, ki občino Kočevje vodi v zadnjem mandatu, se bodo za župansko mesto pomerili štirje kandidati. To so kandidat SD Predrag Baković, Zlatko Ficko, ki kandidira s podpisi volivcev, kandidat Solidarnosti Darko Hribar in kandidat SMC Božidar Peteh.

Dolenjski list

Prebilič, 40-letni doktorant in izredni profesor na ljubljanski Fakulteti za družbene vede, pri svoji vnovični kandidaturi računa na podporo strank NSi, SLS in DeSUS, v občinskem svetu pa bi rad dosegel koalicijo vseh, ki se zavzemajo za napredek območja, je povedal za STA.

Med drugim je napovedal zavzemanje za socialno podjetništvo, urejanje prometne infrastrukture, podaljšanje programa Pokolpje, dograditev telekomunikacijskega omrežja, projekte za mladino in izboljšanje bivanja v Kočevju.

Baković, 49-letni pravnik notranjih zadev, pravi, da bi rad, da bi na občini dosegli usklajeno delovanje in zaznavanje aktualne problematike, kar bi jim omogočilo pravočasno odzivanje na potrebe in želje občanov.

Občina mora tudi čim prej sprejeti prostorske akte in se začeti ukvarjati s problematiko ter z oživitvijo območnega gospodarstva. Usmeriti se mora v prijavljanje na tovrstne projekte in zanje zagotoviti evropski denar, je povedal za STA.

Ficko, 58-letni diplomirani inženir gozdarstva, ki se je za mesto kočevskega župana potegoval že pred štirimi leti, poudarja pomen lesa in domače lesno-predelovalne dejavnosti. Gozd in njegov les ne bi smeli izkoriščati zgolj posamezniki, temveč bi morala biti v korist vseh občanov, je opozoril.

Njegova županska skrb bi bila tako usmerjena v oživitev območnega gospodarstva in programe za mlade, je napovedal za STA.

Hribar, 46-letni diplomirani inženir elektrotehnike, je poudaril, da se v Solidarnosti zavzemajo, da bi morali za preglednejše delovanje občine uvesti "supervizorja", s čimer bi preprečili privilegiranje določenih izvajalcev, je pojasnil za STA.

Uvedli bi občinski proračun, pri katerem bi o porabi denarja odločali tudi občani, odpravili bi sedanje, po njegovem klientelistično-nepotistično zaposlovanje in omogočili postopek ljudske nezaupnice.

Peteh, 57-letni diplomirani politolog, pa kandidira, ker ugotavlja, da so razmere na Kočevskem nevzdržne. Moti ga preobsežna politizacija tamkajšnjega dogajanja, namesto da bi zagotavljali boljše pogoje za razvoj območja, pa si v občini medsebojno nagajajo, si podtikajo in drug drugega ovirajo, je dejal za STA.

V SMC se sicer zavzemajo za nov pristop v lokalni politiki, za dogovarjanje na vseh ravneh, za visoka etnična merila, odklanjanje kakršnihkoli neetičnih dejanj in nove obraze.

V Občini Kočevje se za svetniška mesta poteguje 11 list.