Slovenija

ZL v Novem mestu s svetniško listo DSD

M.J.
23. 9. 2014, 13.17
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.55
Deli članek:

Združena levica (ZL) se za svetniška mesta v Mestni občini Novo mesto poteguje z listo Demokratične stranke dela (DSD). ZL kandidira z desetimi kandidati, med katerimi so tudi Romi, njeni svetniki pa bi zagovarjali 6500 prijavljenih nezaposlenih v občini, občane, ki živijo pod pragom revščine, in vse, ki so zaposleni nižje od svoje izobrazbe.

STA, Marko Vavpotič/KMA, Mediaspeed

Prvopodpisani pod kandidatno listo DSD, 41-letni industrijski oblikovalec Igor Papež, je na predstavitvi liste povedal, da ne bodo podprli nobenega kandidata za novomeškega župana. Njihov program pa zajema predvsem reševanje problematike brezposelnih in ljudi na robu družbe.

Omenjene problematike bi se lotili s podporo zadružnim in socialnim podjetjem. Ustanovili bi občinsko zadrugo, ki bi zaposlila brezposelne občane, podpirali bi trajnostni in energetsko varčen razvoj mestnega okolja in podeželja ter samooskrbo s kmetijskimi izdelki in energijo, male kmete, reciklažne projekte, inovacije in mlade.

Zavzemajo se za odprte seje občinskega sveta, na katerih bi lahko s svojimi mnenji sodelovali tudi občani, predvsem pa bi se posvetili romski problematiki, je nadaljeval prvopodpisani.

Uresničili bi svoje geslo - Novo mesto, mesto enakih možnosti. Namreč, radi bi odpravili napetosti med romsko skupnostjo in večinskim prebivalstvom, ki so po njegovem mnenju v Novem mestu postale samoumevne.

Pripravili so programske točke, ki predvidevajo odgovornost občine za romsko naselje Žabjak, prenos tamkajšnjih zemljišč v njeno last in znižanje odkupnih cen za zemljišča v romskih naseljih, je še povedal Papež.

Kandidatno listo DSD sta v Novem mestu danes podprla predsednik DSD Franc Žnidaršič in poslanka ZL Violeta Tomić.

Za vstop v novomeški občinski svet se poteguje 19 list.